Kérjen egyedi ajánlatot!

Ingyenes parkolás

Hatalmas raktárkészlet

Eredeti vagy utángyártott toner? - tonerklinika

Eredeti vagy utángyártott toner?

Csaba Tamasi

Tonert a lézernyomtatók használnak, amely nagyon finom festékport tartalmaz, amíg ki nem fogy. Ha kifogy, akkor Önnek két választása van: vagy eredeti gyári kazettát vásárol, vagy vesz egy utángyártott tonert. Nagyon fontos, hogy Önnek mindig van választása. A nyomtatók gyártói általában azt szeretnék Önnel elhitetni (akár így nyíltan kimondva, akár csak a sorok között erre utalva), hogy csak az a jó megoldás, ha a kiürült kazetta helyett vásárol egy új eredeti gyárit. Ez azonban drága „megoldás”.

Hogyan válasszunk?

A patronok, tonerek olyannyira sokfélék és akkora választékban, eltérő árakon lelhetőek fel a piacon, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Ebben próbálunk picit segítségére lenni az okkal tanakodó, vacilláló ügyfeleinknek. Ha nyomtatót vásároltunk, nem minden helyen adnak nekünk megfelelő tájékoztatást – főleg nagy bevásárlóközpontokban nincsen erre lehetőség – arra vonatkozóan, hogy később majd mennyi ráfordítással tudjuk azt használni, mennyibe fog nekünk kerülni annak üzemeltetési költsége. A fenntartási költségen itt a hozzá való tonereket értjük elsősorban, hiszen azokat egy adott nyomtatási mennyiség után ki kell cserélnünk – kifogynak. Néha ilyenkor szembesülünk csak a ténnyel, hogy talán nem a nekünk megfelelő nyomtatót vásároltuk meg. Számos nyomtatókellék létezik, és ezek közül a számunkra éppen megfelelő darabok között is lényeges különbségek vannak. Az eredeti tonerek mindig a nyomtatót gyártó cég által készülnek, s azokon a márkanév minden esetben fel is van tűntetve. Nem titok, hogy ezek a típusok képviselik a legjobb minőséget, és ezekkel tudjuk biztosítani a nyomtató legtökéletesebb működését. Ezek a tonerek tehát a legjobb minőségűek, de beszerzéskor jóval magasabb árral kell számolnunk, mint egy utángyártott toner esetében.

Az utángyártott tonerek ára tehát alacsonyabb, viszont ezeket már nem a nyomtatót gyártó cég készíti és forgalmazza. Tudni kell azonban azt is, hogy minőségük majdnem megközelíti az eredeti változatét, hiszen épp úgy szigorú ellenőrzés mellett, és korszerű gyártósoron készülnek, mint az eredeti tonerek. Az utángyártott tonerek az eredeti után a legjobb minőségűek, jóval alacsonyabb az áruk, mint az eredeti patronoknak, ezért aztán a hazai piacon a legelterjedtebbek is. A kompatibilis tonerek fogalmába sok minden beletartozik, hiszen maga a szó jelentése, összeillő, összetartozó. Tehát amely kellék az adott készülékkel kompatibilis, az mindegyik ebbe a kategóriába sorolható. A töltött tonerek, és a felújított tonerek is ebbe a fogalomkörbe tartoznak épp úgy, mint az utángyártott kellékek. Itt viszont – ahogy már említettük korábban – számolnunk kell már azzal, hogy minőségbéli eltérést is tapasztalni fogunk, hiába csábítóak annyira a könnyű megvásárlásukat biztosító alacsony árak. A felújított nyomtatókellékek esetén egy – már kiürült – terméket újra megtöltenek. Magát a toner testet szétszedik és miután kitisztították, vagy esetleg valamilyen alkatrészét megjavították, újratöltik festékkel. Ha újratöltött kelléket vásárolunk, akkor járunk jól, ha tonerbe chippet is helyeznek, melynek köszönhetően a készülék ezt a patront érzékelni is tudja, különben gondunk adódhat a felismeréssel, esetleg nem is tudjuk azt használni. Ezzel az eljárással egyébként igen jó minőségű kellékanyag előállítására van lehetőség, ha az újratöltéshez felhasznált anyagok minősége kifogástalan. Mielőtt újratöltött tonert vásárolnánk, érdeklődjünk a szaküzletben annak várható – illetve tapasztalt – minőségéről! Ebben a kategóriában létezik egyébként egy másik utántöltött típus, ami a „refilled” jelzőt kapta. Ennél az a gond, hogy magát a tonert egyáltalán nem újítják fel, hanem csak beletöltik a festéket. Itt lehet elmondani, hogy az olcsóság már a minőség rovására megy, és a legtöbb esetben az ilyen termék több kárt okoz nekünk, mint hasznot. Ezek használatát ajánlatos elkerülni! A lényeg, hogy hiteles és megbízható forrásból szerezzünk be festékpatront nyomtatónkba, vásárlás előtt pedig kérjük ki az eladó véleményét, hiszen a vásárlókör megelégedése és bizalma érdekében, feltétlenül számíthatunk az őszinte és nyílt, szakértő tanácsára!

Üzenjen nekünk!

Üzenetét azonnal megkapjuk, kollégáink rövidesen válaszolnak

Üzletünk Debrecenben

Debrecen, Csapó u. 104.

Hétfő - Péntek: 08h - 17h

Hétvége: Zárva

Útvonaltervező

Üzletünk Debrecenben