Kérjen egyedi ajánlatot!

Ingyenes parkolás

Hatalmas raktárkészlet

Száraz téma - száraz a bélyegző? - tonerklinika

Száraz téma - száraz a bélyegző?

Csaba Tamasi

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, – bár, aki hivatásának választja, nyilván
másképp gondolja – hogy a jog egy igen száraz téma.

Stílusosan szólva, az ilyesfajta hivatalos ügyek intézéséhez nem is illene más típusú bélyegző, mint a száraz – köznapi nyelvén a dombornyomó bélyegző.


Igen fontos ügyiratok elkészítésében mindig kötelezi a törvény a köznapi ember
számára jogi személy közreműködését. Ilyen például egy ellenjegyzés, vagy akár egy ingatlan adásvételi szerződés. Az ellenjegyzéssel mindig azt igazolja az ügyvéd, hogy a jogszabályi feltételeknek éppúgy megfelel az okirat, mint a felek egyenrangú akaratának. Persze az adott ügyvéd csak abban az esetben ellenjegyezheti a dokumentumot, ha azt ő, vagy az általa képviselt iroda valamely jogi végzettségű dolgozója szerkesztette és azt vele együtt a felek személyesen írták alá, illetve sajátjuknak ismerték el. Így tehát azt is igazolja, hogy a – jelen esetben adásvételi szerződés – benne szereplő adatok a valóságnak megfelelnek.

Minden esetben kivizsgálja az ingatlan valós létezésétől kezdve az olyan tényeket is, mely arra vonatkozik, hogy az eladó valóban jogosult-e a lakás, ház értékesítésére. Az ügyvéd hatáskörébe az is beletartozik, hogy a vevő élethelyzetét kivizsgálva megállapítsa, tényleg megszerezheti-e a szóban forgó ingatlant. Ezek hiányában a szerződés
ellenjegyzését az ügyvéd, törvényi kötelességének eleget téve, megtagadja.


A kötelező szárazbélyegző


Az ellenjegyzés létrejöttéhez önmagában nem elegendő az ügyvéd aláírása.
A hitelességhez elengedhetetlen a lajstromba vett, vagyis az ügyvédi kamara
részéről is elfogadott szárazbélyegző használata. Abban az esetben, ha ezt a jogi személy mégsem használja, akkor az ellenjegyzés nem lehet hiteles. Ezt a
szárazbélyegzőt az ügyvéd, saját kezűen alkalmazza, az irodájában dolgozó, de nem saját jogi vállalkozást üzemeltető alkalmazott nem dolgozhat vele! Erre kizárólag akkor van lehetőség, ha – szigorú feltételekhez kötött  felhatalmazással rendelkezik.
A szárazbélyegző használata tehát alapfeltétel, és kötelező az ügyvédi irodák
számára.

Üzenjen nekünk!

Üzenetét azonnal megkapjuk, kollégáink rövidesen válaszolnak

Üzletünk Debrecenben

Debrecen, Csapó u. 104.

Hétfő - Péntek: 08h - 17h

Hétvége: Zárva

Útvonaltervező

Üzletünk Debrecenben