Kérjen egyedi ajánlatot!

Ingyenes parkolás

Hatalmas raktárkészlet

Mikor kell cserélni a nyomtatódobot vagy a tonert? - tonerklinika

Mikor kell cserélni a nyomtatódobot vagy a tonert?

Csaba Tamasi

4 apró jel, amiből kiderül, hogy valamin változtatni kell

Nyugtalanító foltok és fekete pontok

Találós kérdés: Mi az? Szédítő iramban forog és nélküle nincs profi nyomtatási folyamat?
Természetesen a dobról beszélünk, ami kulcsszerepet játszik a lézernyomtatásban.

Nyomtató dobegységSamsung R-116 dobegység

A forgás során a nyomtató apró lézersugárral pásztázza a dob felszínét, elektromos töltésű képet rajzol rá, majd a nyomatót festékkel vonja be a dobterületet-így zajlik a nyomatatás technológiája. (A toner feladatát nem részletezzük, mert korábban már rengeteget írtunk róla).

Most azokat a tüneteket vizsgáljuk meg, melyek fellépésekor ideje megfontolni a lézernyomtató dob vagy a toner cseréjét!

Foltos a nyomtatás: rossz a dob vagy a kifogyott a toner kazettája?

Ideje elgondolkodni egy új dob beszerzésén vagy a toner újratöltésén, mikor a nyomtató folyamatosan foltos, elszíneződő oldalakat termel.

A probléma pontos természetéről akkor nyerünk bizonyosságot, ha megnézzük, vajon a dob károsodott vagy a toner kazettájával vannak gondok. Valószínűleg a két nyomtatóeszköz egyike a ludas a furcsa elszíneződésben.

Ha észreveszed, hogy a toner szintje rendben van és egyelőre nincs szükség újratöltésre, akkor valószínűleg a dob a felelős az anomáliáért.

hibás nyomtatási kép

hibás nyomtatási kép 2

Ebben az esetben az is elég lehet, ha alaposan megtisztítod a dobot, mert annak koszolódása tehet a foltos nyomtatásról.

Indítsd újra a nyomtatót! Nézd meg, hogy megszűnt-e a probléma, vagy makacsul ragaszkodnak a foltok a dob munkájához. Amennyiben semmi sem változott, sajnos új dob után kell nézned.

Fekete pontok jelennek meg

Már az iskolai ellenőrzőben sem örültünk a fekete pontoknak, ám egy fontos okiraton egyenesen kínosan hat a jelenlétük.

Minél több nyomtatott papíron jelennek meg, annál gyorsabban kell cserélni a dobot! (Főként akkor, ha a nyomtatón egy átlagos napon jogi és gazdasági szerződések tucatjai futnak át).

A kisebb-nagyobb fekete foltok felbukkanása csaknem egyértelműen a nyomtatódob betegségére utalnak. Gyakran a dob karcolódása, horzsolt felszíne áll a háttérben és azonnali csere javasolt.

Persze enyhébb is lehet a helyzet. Megesik, hogy csak koszt és port fedezel fel a dob felszínén. Ebben az esetben egy alapos törlés és tisztítás is elég ahhoz, hogy a nyomtatás során eltűnjenek az apró fekete pontok.

A gyenge nyomtatási minőség tünetei

Az iroda egyik legfontosabb eszköze a nyomtató, nélküle megáll az élet a hivatalos ügyek intézésében. A tökéletes nyomtatás biztosításához azonban időnként ellenőrizni kell a működését! Néha komolyabb problémára figyelünk fel és cserélni kell az alkatrészeket.

Érdemes azonnal nekilátni a vizsgálatnak, amint szürke, halvány betűkkel és képekkel teli lapokat találsz a nyomtatóból érkező anyagokon.

Veled is előfordult már, hogy csak üres vagy szürke lapok jöttek a nyomtatóból, miközben a gép vészjósló hangokat adott ki nyomtatás közben?

Cikkünk folytatásában bemutatjuk azokat a tüneteket, melyek a nyomtatóban lévő dob gyengélkedésére utalnak.

hiányos nyomtatás

hiányos nyomtatás 2

Hihetetlenül rossz a nyomtatási minőség: alig látható betűk és képek

Többnyire a sérült, komolyabban károsult nyomtatódob áll a háttérben.

A dobok sajnos eléggé érzékenyek és sérülékenyek. Időnként muszáj cserélni őket, mert a sok nyomtatás során elhasználódnak és gyenge minőségű eredményt hoznak.

A szürke színű, harmatgyenge nyomtatott betűknél és képeknél valószínű, hogy új dobra lesz szükséged, ám a biztonság kedvéért a tonerkazetta szintjét is érdemes megnézned (lehet, hogy kifogyott belőle a tinta).

További gyanús jelek

A beteg nyomtató elektronikus segélykiáltásokkal jelzi feléd, hogy azonnal gyógyítsd meg. (Oda kell figyelned ezekre az intő jelekre, mert megelőzheted, hogy komolyabban károsodjon a gép teljesítménye).

Pontosan erről van szó, ha nyomtatott dokumentumok helyett üres lapokat vagy szürke oldalakat bocsát ki magából. Súlyosabb a helyzet, ha gyanús hangok jönnek a gépből nyomtatás közben.

És akkor is muszáj utánajárnod a dolgoknak, ha a lézernyomtató képernyőjén egy türelmetlenül villogó üzenet jelzi, hogy valami nagyon nem stimmel a géppel.

A dob cserélésekor mindenképp kapcsold ki a nyomtatót vagy fordulj szakemberhez! Az említett nyomtatási gondok fellépésekor érdemes a toner kazettáját és a dobot egyaránt megnézni, mert néha nehéz eldönteni, melyiket kell kicserélni.

Üzenjen nekünk!

Üzenetét azonnal megkapjuk, kollégáink rövidesen válaszolnak

Üzletünk Debrecenben

Debrecen, Csapó u. 104.

Hétfő - Péntek: 08h - 17h

Hétvége: Zárva

Útvonaltervező

Üzletünk Debrecenben