Tonert cseréljünk, vagy vásároljunk egy új nyomtatót?

Ha kiürül a patron, és a nyomtató tulajdonosa szembesül a tonerek áraival, könnyen úgy dönthet, hogy egyszerűen vásárol egy új készüléket, ajándék patronnal. Bár ez nem éppen a leginkább környezetbarát megoldás, költséghatékonyabbnak tűnik. Tény, hogy az olcsóbb készülékekbe való toner általában drágább – sokszor még magánál a készüléknél és a hozzá csomagolt kezdő patronnál is, főként, ha egy akciós ajánlat keretében jutunk hozzá a nyomtatóhoz.

 

Az új patronok tovább bírhatják

Az egyetlen kockázat, hogy a gyártók néha spórolnak a tintán, és az első tonerbe kevesebb festéket töltenek; azonban ez nem törvényszerű: egyes kezdő patronok ugyanaddig bírják, mint a később vásároltak. Egyes modellek esetén azonban az új tonerekkel bevallottan több oldalt nyomtathatunk, ám ez még nem elég meggyőző a vásárlók számára, és így is inkább új nyomtatót vesznek ajándék patronokkal. Szintén nem elég kecsegtető ajánlat, ha a készülék bár többe kerül az új patronoknál, a különbség nem szembetűnő. Az olcsóbb nyomtatótípusokba való toner akár 10-15 ezer forintba is kerülhet – ennyiért pedig már bőven kapunk egy új készüléket.

 

Nem elhanyagolható, mennyit nyomtatunk

Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a döntésnél azt a szempontot sem, hogy háztartásunkban vagy cégünknél mennyi papíralapú dokumentum keletkezik. Ha csak egy év alatt használjuk el azt a 100-200 oldalnyi mennyiséget, amit az ajándékba kapott, első toner ígér, felesleges lenne egy drágább nyomtatóba fektetnünk az olcsó patronárak miatt. Azonban, ha egy olyan nagyvállalatról van szó, ahol akár naponta nyomtatnak ennyit a munkatársak, célszerűbb a drága nyomtató – olcsó toner páros mellett dönteni. Ha nem gyári, hanem utángyártott, újtatöltött vagy újratöltethető patront vásárolunk, még többet spórolhatunk az utóbbi árán. Ráadásul a tonerek újratöltetésével, illetve újratöltött típusok beszerzésével még a környezetünket is óvjuk.