Tintasugaras vagy lézernyomtató?

Manapság már nem olyan nagy dolog, ha az ember nyomtatót akar vásárolni, hiszen számos háztartásban is megtalálhatóak, nem csak cégeknél, irodákban. Az áruk már nem olyan magas, mint a korábbi években-évtizedekben és a széles körben használt műszaki cikkekre gyakran adnak a forgalmazók kedvezményt (különösen ünnepek környékén).

Vásárlás előtt azonban mindig gondosan végig kell gondolni, hogy mire fogjuk használni (inkább dokumentumokat vagy inkább fotókat nyomtatunk), mekkora terheléssel (napi 300 oldal, vagy ez inkább havi adag lesz), milyen sebességű nyomtatásra van szükség (számít-e a sebesség) stb.. hogy az árát ne érezzük kidobott pénznek, valóban elégedettek lehessünk az új szerzeménnyel. 

Milyen az egyik, milyen a másik?

Vannak alapvető paraméterei a termékeknek, amelyet a laikusok is megértenek: hány színt tud, mekkora a teljesítménye (oldal/perc), terhelhetősége, fogyasztása, fogyóeszközei és azok élettartama. De vajon egy nem hozzáértő honnan tudja, hogy lézeres vagy tintasugaras nyomtatót válasszon-e? 

A lézernyomtatók egy speciális por formátumú festéket égetnek bele a papírba, aminek következtében a nyomat tartós, és jó minőségű lesz (vízálló). Kapacitásuk és munkabírásuk óriási, ugyanakkor ennek a technológiának az ára és fenntartása még mindig sokkal magasabb, mint a tintasugarasnak, különösen, ha színes nyomtatást is elvárunk a géptől.

 

                                                                                                                                             

A tintasugaras tintacseppeket szór a papír felszínére, így a képeket, karaktereket több pontból alkotva meg, ennek következtében a nyomtatott kép kifejezetten részletgazdag, esztétikus, és élethű lesz. Mivel ennél a technológiánál nem megfizethetetlen a színes nyomtatás, otthoni fényképnyomtatáshoz például kiváló.

 

                                                                                                            

Mikor válasszuk az egyiket és mikor a másikat?

Ha nagy oldalszámú, egy színű fekete nyomtatásra használjuk, amelynek a lehető legrövidebb idő alatt kell készülnie, ráadásul nap mint nap ilyen nagy terhelésnek tesszük ki, akkor válasszuk a lézernyomtatót. A kezdeti költségek és a fenntartási költségek is magasak, ugyanakkor tartós és minőségi nyomtatást, nagy munkabírást várhatunk ezektől a gépektől.

Ha szeretnénk, hogy a gépünk multifunkcionális legyen (fax-szal, fénymásolóval összeépítve), illetve fontos, hogy időnként színesben is nyomtathassunk, mindenképpen a tintasugaras mellett tegyük le a voksunkat.  Az előző igény igen ritkán teljesülhet, az utóbbi pedig borzasztó drága lenne a lézernyomtatók világában.

 

                                                                                                                             

Ha kevés befektetéssel, alacsony fenntartási költséggel szeretne nyomtatóhoz jutni, nyugodtan keressen bennünket, biztosan tudunk segiteni!