Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Nyomtatott vs. digitális könyv

2015.
08.
23.

Vajon a digitális korban a nyomtatott könyvek szerepe meddig fog redukálódni? Elképzelhető, hogy egy-két évtizeden belül kivész a szobabútorok közül a könyvespolc? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések miriádja akad a kezünk ügyébe, ha nekiállunk releváns kulcsszavak mentén böngészni a neten. Ezúttal mi is szeretnénk bekapcsolódni a vitába.

 

 

A digitális könyv

Kezdjük a digitális könyv előnyeinek számbavételével. Az e-book minden esetben hivatkozott és elvitathatatlan előnye, hogy kis helyen elfér, és konstans méretben garantálja könyvek sokaságát. Ez mindenképpen áldásos, hiszen egy olyan társadalom esetében, amelyről tanulmányok sokasága állítja, hogy egyre kevésbé hajlamos az olvasásra, minden eszközt meg kell ragadni az arány javítására. Miképp járul hozzá ehhez az e-book? Egyrészt épp a fent említett képességével a könyvek tárolása terén. Azáltal ugyanis, hogy nagyobb szabadságot biztosít és lehetőséget ad a válogatásra, esélyt kínál arra is, hogy a kevésbé elhivatottak se mondjanak le az olvasás élvezetéről. Egy vaskosabb kötet már önmagában is a többszörösét nyomhatja egy e-booknak, s ráadásul könnyen meglehet, hogy a reggeli felfordulásban csak lekapunk egy kötetet a polcról, amihez nincs is különösebben kedvünk, de akár az is előfordulhat, hogy bár tudatosan választottunk, 1-2 órával később egyszerűen már nem vagyunk ugyan abban a hangulatban. Ha viszont egyszerre 100 könyv van nálunk egy pehelysúlyú kis gépen, akkor könnyen korrigálhatunk, válogathatunk, ameddig jólesik. Azzal tehát, hogy elment a kedvünk egy adott regénytől, még nem kell feladnunk magát az olvasást. Summa summarum, ez egy piros pont az e-book mellett.

 


Bár nem hangzik professzionális érvnek, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a digitális korban az e-book használata is trendnek számít. Ez tovább erősíti az előző érvet, hiszen azáltal, hogy az olvasás kapcsolatba kerül egy elektronikai eszközzel, már önmagában is sokak számára csábítóbbá válik. Az olvasás mellett egy e-book használható például az interneten való böngészésre is, s ez a multifunkcionalitás is olyas valami, ami pozitívumként értelmeződik ebben a korban, ebben a társadalmi közegben. 

 

 

Környezetbarát?

Az e-book egyik gyakran hangoztatott előnye a hagyományos könyvvel szemben, hogy környezetbarát. Ez ma óriási szó, hiszen a környezetünk fenyegetettsége egyre elkeserítőbb méreteket ölt. Azáltal, hogy az e-bookhoz nincs szükség papírra, nem kell tovább növelni az amúgy is drasztikussá terebélyesedő éves fakitermelés arányát. Akár több ezer könyv egy kis eszközön, ami egyetlen fa kivágását sem tette szükségessé. Ráadásul, mivel a legtöbb e-book akár napokon keresztül is kibírja feltöltés nélkül, még az áramfogyasztást sem növeli jelentősen. 
Azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy fogyasztói társadalmunkban az elektronikai eszközök tudvalevőleg nem az évtizedes hosszúságú élettartamukról híresek. Garanciát is átlagosan 1, esetleg 2 évre vállalnak az árusítók, ami már önmagában is jelzi, hogy körülbelül mire számíthatunk. Az igazi problémát ezzel nem a meghibásodás ténye jelenti, hanem az ennek kezelésében bevetté vált gyakorlat, vagyis a javítás minimálisra redukálása. Ma már a legritkább esetben javítanak meg egy háztartási elektronikai eszközt, sokkal inkább kicserélik azt. A meghibásodott eszköz pedig sok esetben a harmadik világ életterébe kerül mint veszélyes hulladék. Ebben a modellben a forráspazarlás olyan méreteket öltött, melyről még számot vetni is nehéz. Az e-book oldalán tehát valóban sok pozitívum felsorolható, azonban a mai gyártói és felhasználói gyakorlat mellett a fenntarthatóság nem számítható jó szívvel ezek közé.

 

 

Környezeti hatásokkal szembeni ellenállás

Végezetül még egy jolly jocker, amit a digitális könyv „pro listájára” fel lehet venni: a formátum. Ez csak közvetetten kapcsolódik ehhez az eszközhöz, de mégis érdemes megemlíteni. Azáltal, hogy az e-bookon olvasható könyv valamilyen digitális formátumban létezik, nem árthatnak neki olyan környezeti hatások (mint például a tűz), melyek a történelem során felmérhetetlenül sok könyvtárat elpusztítottak, és sokszor magukkal vittek egyetlen példányos ritkaságokat is, melyeket így ma már csak másodkézből ismerhetünk, leírás alapján. 

 

 

A nyomtatott könyv

A hagyományos, papíralapú könyv sorsa sokak szerint meg van pecsételve: szépen lassan kimegy a forgalomból. Azonban egyre több olyan tudományos kísérleti eredmény kerül napvilágra, melyek sok esetben igen nyomós érveket sorakoztatnak fel a nyomtatott könyv mellett. Ezek legfontosabbjait igyekszünk röviden számba venni.

 

 


Esténként inkább nyomtatott könyvet olvassunk

Az egyik legfontosabb kísérletben a Harvard Orvostudományi Egyetem alvásmedicína osztályán 12 egészséges fiatal felnőttet vetettek alá egy kéthetes megfigyelésnek, melynek során a kísérlet résztvevői fénykibocsátó e-bookot, vagy papíralapú könyvet olvastak 4 órán keresztül, lefekvés előtt. Azok számára, akik e-bookot olvastak, átlagosan 10 perccel tolódott ki az elalvási idő, és elmondásuk szerint kevésbé voltak álmosak egy órával lefekvés előtt, mint mikor nyomtatott könyvet olvastak. 
A fénykibocsátó e-könyvet olvasóknál csökkent melatonin-termelést (alvást elősegítő hormon) és jelentősen redukálódott „gyors szemmozgást” (REM) figyeltek meg. Esetükben a másnapi ébredés sem volt zökkenőmentes: összehasonlíthatóan hosszabb időt vett igénybe a teljes éberség elérése. A kialvatlanság, illetve a nem minőségi alvás pedig hosszútávon komoly betegségekhez is vezethet. 

 


A hangsúly minden esetben a fénykibocsátáson van, amely direkt módon, közelről éri a szemet. Tehát nem csupán az esti e-bookozás, de például az éjszakába nyúló notebookhasználat sem kevésbé egészségtelen. Az e-bookok között azonban nem mindegyikben működik háttérfény. Ha nem is vonhatunk le messzemenő következtetéseket, azt mindenképpen érdemes megfogadni e kísérlet alapján, hogy lefekvés előtt 1-2 órával inkább hagyományos könyvet olvassunk.

 

 

Koncentráció és memória

Az olvasás nem csak kulturális szempontból fontos, emellett komoly élettani jelentősége is van. Számos kutatás mutatott rá arra, hogy az olvasás hatékonyan oldja a stresszt és hozzásegíti az agyat a megfelelő működéshez, gyakorlatilag fitten tartja azt. Egyes tudósok szerint még az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is kevesebb, mint a felére csökken azok között, akik rendszeresen olvasnak. Azonban egy norvég kutatócsoport nemrégiben kimutatta, hogy az e-book és a hagyományos könyv között még ezen a téren is van különbség, nem is akármilyen.
A kísérlet során az alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai e-bookon olvastak, míg a másik csoportban nyomtatott könyveket osztottak ki (a könyv típusán kívül más eltérés nem volt a csoportok között). Az eredmény elsőre kissé meghökkentő, hiszen azt találták, hogy a nyomtatott könyvek olvasói rendre jobban emlékeztek a történetre és részletesebb képet nyertek róla. Miért?

 


Nincs 100 százalékos magyarázat ugyan, de úgy tűnik, hogy a jobb eredmény valamiképp a tapintással van összefüggésben. Olvasás során az agyunk mentálisan megjeleníti magának a szöveget, s ezt az adott oldal könyvben elfoglalt helyére, illetve egy-egy szónak az oldalon elfoglalt helyére alapozva teszi. Lényegében felépíti magában a könyvet, bár nyilvánvalóan nem a szkennelés pontosságával. Ehhez azonban szükség van az anyag „visszajelzésére” is, a papír érintésére, a lapozásra, a könyv elrendezésére. Ezt ugyanis az agy mintegy térképként használja. 
Azáltal, hogy nem tudunk visszalapozni, vagy jegyzetet írni, vagy behajtani a lap sarkát stb., vagyis nem lépünk fizikai kontaktusba a könyvvel, romlik a könyvről, illetve a benne foglaltakról (pl. történet) szerzett benyomásunk is. Ezt pedig nem tudja imitálni az e-book. Valószínűleg ebből eredeztethető az Amerikában most nagyon menő „lassú olvasás” mozgalom, ami arra próbálja rávenni az embereket, hogy szokjanak rá a napi legalább 20-40 perces olvasásra, persze nyomtatott könyvből. Ezzel ugyanis élesíthetik az elméjüket, javíthatják a memóriájukat és még a történetekbe is jobban bele tudják élni magukat.
  


Hagyomány

Persze nem mindenkit győznek meg a tudományos érvek, illetve bizonyára vannak olyanok, akik inkább ellenérzéssel vannak a napi lebontásban meghatározott olvasási idővel szemben. A nyomtatott könyv mellett számos érvet fel lehetne még sorolni, azonban ezúttal vegyünk egy sokkal evidensebbet: a hagyományt.
A nyomtatott könyv több, mint fél évezredes hagyományra tekint vissza, s a maga idejében talán forradalmibb volt még a digitális utódjainál is. Egy nemzeti könyvtár kincsei nem pótolhatók a digitalizált változataikkal. Természetesen szükség van a digitalizálásra, hiszen sajnos anyaguk miatt ezek a könyvek romlanak, és egy nap teljesen az enyészeté lesznek. Azonban semmi nem tudja pótolni azt a fantasztikus érzést, ami az embert hatalmába keríti egy több száz éves kötet lapozgatásakor. Ez az élő kulturális örökségünk.

 


De a nemzeti könyvtárak gyűjteményeinél közelebbre is tekinthetünk. Sok család generációkon keresztül őriz könyveket. Amit az e-book esetében a digitális formátumról elmondtunk, az érvényes, és igen hasznos. Azonban egy regény, egy szakácskönyv, egy útleírás stb. nem csupán a benne foglalt leírásokból áll, s nem csak a képekből, melyek átmenthetők. Ezek egyben tárgyak, sőt ereklyék is, művészeti, kézműves alkotások, melyeknek saját történetük van.  

 

Összegzés

Összességében azt a következtetést vonhatnánk le, hogy mind az e-bookok, mind pedig a nyomtatott könyvek hasznosak, s mindkettőnek megvan a maga helye mindennapi életünkben. A digitális könyv nem helyettesíti a nyomtatott könyvet, inkább kínál egy párhuzamos alternatívát. 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Új generációs zsebbélyegzők készleten

2020.
09.
08.

Tudják, nálunk a bélyegző tényleg csak 10 perc!

Tovább olvasom

HP 106A (W1106A) gyári, eredeti tonerek

2020.
09.
08.

HP 106A (W1106A) gyári, eredeti tonerek folyamatosan készleten!

Tovább olvasom

Nyomtatópapír folyamatosan készleten

2020.
09.
07.

A Tonerklinikán csak kiválló minőségű papírt találsz

 

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!