Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Még meg sem szoktuk a 3D nyomtatást, már itt van a 4D

2015.
02.
18.

A kutatók még javában azon dolgoznak, hogy a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket kidolgozzák és kiaknázzák (erről írtunk a mikrochipeket beillesztő, illetve a textilt/plüsst nyomtató gépekről szóló bejegyzéseinkben), miközben már a jövő ajtaján kopogtat a 4D nyomtatás.

A 4D nyomtatásban a negyedik dimenzió az idő, vagyis olyan termékek készülnek ezzel az eljárással, amelyek a nyomtatás során nem a végleges formájukat kapják meg, hanem idővel (vagy valamely környezeti paraméter megváltozására, esetleg előre beprogramozottan) később megváltoztatják alakjukat/felépítésüket.

 

 

A 4D nyomtatást nevezhetjük az intelligens anyagokkal dolgozó 3D nyomtatásnak is, hiszen az, hogy a tárgy elkészülte után megváltozik a felépítése, már nem a nyomtató dolga, hanem amiatt válik lehetségessé, mert különleges anyagból nyomtatták.

 

 

De mik is azok az intelligens anyagok?

Az intelligens anyagoknak több csoportja is van. Az egyik halmaz valamilyen körülmény megváltozását reagálja le azzal, hogy maga is nagy mértékben megváltozik, így pl. nedvesség hatására a sík lap összehajtogatja magát kockává. A változás látványos és visszafordíthatatlan. Ilyen anyagokkal nem most találkoznak először a tudósok, de a hétköznapi emberek sem. Valószínű senkinek sem jutna eszébe, ezért gyorsan mondunk egy teljesen megszokott példát: a fényre sötétedő szemüveglencsék olyan intelligens anyagból készülnek, amelyek erőteljes sugárzás hatására megváltoztatják a fényáteresztő képességüket.

 

Egy másik csoport az ún. emlékező anyagok: fémek és műanyagok. Természetesen nincs arról szó, hogy ezek az anyagok emlékeznének, sokkal inkább az ezekből tervező szakemberek képesek tervezés közben oda-vissza gondolkodni. Itt ugyanis olyan anyagokról van szó, amelyek pl. különböző hőmérsékleteken különféle módon viselkednek, és ezt a változást belekalkulálják a tervezésnél a gyártás menetébe. A technológia lényege például hogy a gyártási és/vagy csomagolási hőmérséklet eltér a felhasználási hőmérséklettől, és ezt a termék gyártása során ki is használják. Ugyanígy vonatkozik ez a 4D nyomtatásra, amelyben az emlékező anyag valahogy kikerül melegen a nyomtatóból, majd kihűlve felveszi a végső formáját (e természetesen más paraméter vonatkozásában is működik ugyanez).

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Miért kockáztatná céges és személyes adatainak biztonságát?

2018.
06.
05.

Semmisítse meg szükségtelen dokumentumait gyorsan, tisztán és könnyedén!
Válasszon igényeinek megfelelő iratmegsemmisítőt a Fellowes termékcsaládból

 

Tovább olvasom

Új generációs HP nyomtató a Tonerklinika üzletében

2018.
05.
24.

Lépjen be a 21-ik századba.
Használja nyomtatóját lakása vagy irodája bármely pontjáról.
Élvezze a kötetlenség és az elérhető árú nyomtatás előnyeit.

Tovább olvasom

Xerox Phaser3020/ WorkCentre3025 nyomtató toner utántöltése a Tonerklinikán

2017.
01.
12.

A Xerox kis irodai, otthoni lézernyomtató újdonsága, a Xerox Phaser3020 és a WorkCentre3025 . gyártó mind a két készülékhez egy kezdő, csökkentett, úgynevezett demó kazettát biztosít. A Tonerklinikán ez sem okoz problémát. A toner felújítása során felszabadítjuk a kapacitást teljes értékűre, így nem szükséges még egy új tonert vásárolni.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!