Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Kis bélyegző-történelem

2015.
03.
06.

A bélyegzőkről – pontosabban pecsétekről – általában a gyertyaviaszba nyomott, titkos leveleket lezáró pecsétgyűrűk jutnak eszünkbe. Már abban az időben is az egyediség tanúsítását, illetve a küldő személyazonosságának bizonyítását szolgálták. A lezáró pecséteken kívül voltak hivatalos iratok aljára illesztett, zsinóros és zsinór nélküli nagy becsben tartott pecsétnyomókkal készített változatok is.

 

 

Hengerbélyegzőt és pecséthengert már a Kr. e. 1500 körül elpusztult civilizációkban is használtak.

 

 

Az első olyan pecsétnyomó, amelynek készítési dátuma a rendelkezésünkre áll, 1449-ben készült Velencében. Francesco Sforza milánói herceg címerét és a „Medolarum Cursores”, azaz „országok futára” feliratot tartalmazta. Sajnos a felhasználási köréről nincsenek fennmaradt nyomok, nem találtak olyan okiratot vagy levelet, ahol ezt alkalmazták volna. A pecsét készítőjéről és egyéb pecsétekről sincs tudomás ebből az időszakból.

 

 

A XVII. században azonban már igen magas a pecsétes levelek száma. Ebben az időben terjedt el a pecsételés szokása, nem csak hivatalos körökben, hanem a magánéletben is (bár itt általában gyűrűk töltötték be a bélyegző szerepét).

Hivatalos pecséteken – főleg postai változatokon – már dátum vagy időpont-megadást is alkalmaztak (az első dátumos pecsét 1661-ből való). Majd a XVII. század végén megjelentek a „fizetve” feliratú pecsétek is.

 

 

A bélyegzők mai formájának, azaz a gumiból készült szöveglemeznek a története a vulkanizált gumi feltalálásával kezdődött el. A gumit 1736-ban fedezte fel egy francia tudós az Amazonas mentén, majd az 1800-as évek közepén, egy véletlennek köszönhetően derült fény a vulkanizálás technológiájára. A folyamat célja az, hogy a korábban hőre lágyuló anyag elveszítse ezt a tulajdonságát, azaz a későbbiekben megtartsa a formáját változó hőmérséklet mellett is.

Innentől kezdve napjainkig vulkanizált gumiból készülnek a szöveglemezek.

 

 

A bélyegzők ipari gyártása a XX. század elején indult meg, már ebben az időben kitalálták a sorszámozó és változó-dátumozó formátumokat. 

 

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Miért kockáztatná céges és személyes adatainak biztonságát?

2018.
06.
05.

Semmisítse meg szükségtelen dokumentumait gyorsan, tisztán és könnyedén!
Válasszon igényeinek megfelelő iratmegsemmisítőt a Fellowes termékcsaládból

 

Tovább olvasom

Új generációs HP nyomtató a Tonerklinika üzletében

2018.
05.
24.

Lépjen be a 21-ik századba.
Használja nyomtatóját lakása vagy irodája bármely pontjáról.
Élvezze a kötetlenség és az elérhető árú nyomtatás előnyeit.

Tovább olvasom

Xerox Phaser3020/ WorkCentre3025 nyomtató toner utántöltése a Tonerklinikán

2017.
01.
12.

A Xerox kis irodai, otthoni lézernyomtató újdonsága, a Xerox Phaser3020 és a WorkCentre3025 . gyártó mind a két készülékhez egy kezdő, csökkentett, úgynevezett demó kazettát biztosít. A Tonerklinikán ez sem okoz problémát. A toner felújítása során felszabadítjuk a kapacitást teljes értékűre, így nem szükséges még egy új tonert vásárolni.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!