Hogyan válasszunk tonert a nyomtatóhoz vagy a fénymásológéphez?

A nyomtatókhoz és a fénymásológépekhez használt tonerek gyakran többe kerülnek, mint maga a készülék; így sok fogyasztó egyszerűen vásárol egy új gépet, ha kiürül a tintapatron. Azonban szerencsére a tonerek pótlásán másképpen is spórolhatunk. A tonereket olyan nyomtatóknál és fénymásolóknál alkalmazzák, amelyek a lézernyomtatás elvén működnek. A tintapatronokban műanyag, szén és színezőanyagok keveréke található, por alakban. Másolat vagy nyomtatvány készítésekor a por felmelegszik, és forró hengerek segítségével kerül a festék a papírra.

 

A toner lézernyomtatókhoz használható

 

Mivel manapság nemcsak lézernyomtatókat használnak az irodákban vagy a háztartásokban, tonervásárlás előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy saját készülékünk ezen az elven működik. A szilárd tintával működő vagy a tintasugaras nyomtatókhoz más fajta festékanyag szükséges.

 

Tonertípusok

 

Négyfajta toner közül választhatunk: vásárolhatunk gyári, utángyártott, újratöltött patronokat, illetve mi magunk is újratölthetjük azt. Egyik megoldás sem rosszabb a másiknál; így mindenkinek saját igényei szerint kell döntenie. Többek közt azt kell átgondolni, mennyire fontos, hogy a toner környezetbarát, olcsó, illetve könnyen és gyorsan cserélhető legyen. Sajnos a fenti összes feltételt egyetlen patron sem teljesíti.

 

  • Gyári tonerek

 

A gyári patronok a legdrágábbak, azonban jobb minőségű nyomatot eredményeznek, megbízhatóbbak, és garantáltan kompatibilisek az adott nyomtatóval.

 

  • Utángyártott tonerek

 

Az utángyártott vagy általános tonereket egy harmadik fél gyártja, az eredeti gyártó specifikációi alapján. Ezek a patronok általában olcsóbbak, mint a gyáriak vagy az utángyártottak, viszont előfordulhat, hogy nem illeszkednek olyan tökéletesen a nyomtatóba, mint az előbbiek.

 

  • Újratöltött tonerek

 

Az újratöltött tonerek esetén a kiürült tintapatronokat a gyártó vagy egy harmadik fél tölti fel ismét tintával. Ezek kevesebbe kerülnek a gyári patronoknál, környezetbarátok, és minőségük is megfelelő.

 

  • Újratölthető tonerek

 

A kifogyott tintapatront mi magunk is újratöltethetjük akár egy a gyártó által üzemeltetett, akár egy független szolgáltatónál. Ez a megoldás olcsóbb, mint a gyári patron megvásárlása, valamint szintén környezetbarát.