Hogyan tartsuk karban a nyomtatónkat?

A nyomtató élettartamát egyszerűen megnövelhetjük, ha rendszeresen karbantartjuk, megtisztítjuk, a felmerülő problémákat pedig megpróbáljuk szakszerűen kiküszöbölni. Ehhez az alábbiakban kaphat segítséget.

1.    Tisztítsuk meg a nyomtatófejeket

Ha a nyomatokon rendszeresen fehér csíkok jelennek meg annak ellenére, hogy a patron tele van, a nyomtatófejek megtisztítására lehet szükség. Egyes modellek automatikusan, néhány kattintással megtisztítják magukat, de a műveletet manuálisan is elvégezhetjük. Azonban a nyomtatófejek túl gyakori megtisztításától tartózkodjunk, hiszen így a kelleténél több tintát használnánk el.

 

 

2.    Ügyeljünk a mechanikai hibák helyes kiküszöbölésére

Amennyiben egy jellemző hiba jelentkezik, például beszorul a papír, azt szakszerűen kezeljük ahelyett, hogy durván kirángatnánk a lapot a nyomtatóból, hiszen így papírdarabkák kerülhetnek a készülék belsejébe. Inkább lassan, két kézzel húzzuk ki a papírt, a legközelebbi feltöltésnél pedig ügyeljünk arra, hogy a tálcába helyezett lapok ne ragadjanak össze, illetve ne legyenek gyűröttek vagy szamárfülesek.

 

3.    Távolítsuk el a port és a hulladékot

A nyomtató belsejében felhalmozódott por és hulladék papírtorlódást okozhat, illetve ennek eredményeképp zavaró csíkok jelenhetnek meg a nyomaton. Egy kis porszívó vagy sűrített levegős spray segítségével távolítsuk el a szennyeződést, a tintapatronokat pedig egy tisztított vízzel átitatott pamutronggyal töröljük le.

 

 

4.    Szerezzünk be egy karbantartókészletet

Szerezzünk be egy a nyomtató karbantartásra alkalmas készletet a gyártótól, különböző tisztítóeszközökkel és cserealkatrészekkel. Az egyik alkatrész, amelyet időnként érdemes lecserélni, a görgő; hiszen ennek bepiszkolódása vagy elhasználódása papírtorlódást okozhat.

Bármelyik feladatnak látunk is neki, szerelés előtt ne felejtsük el kikapcsolni és kihúzni a nyomtatót, valamint óvatosan nyúljunk a mozgó alkatrészekhez, és vigyázzunk a forró tintával.

Amennyiben nem szeretne Ön bajlódni a nyomtatója karbantartásával, keresse bátran kollégáinkat. Jól felszerelt márkafüggetlen szervizünkben akár azonnal elvégezzük nyomtatója karbantartását. Hívjon bennünket!