Fénymásológépek – nem csak az irodába

A fénymásológép a legtöbb iroda egyik nélkülözhetetlen eszköze, amely jelentősen megkönnyíti az ott dolgozók munkáját. A legkülönbözőbb feladatok során lehet a segítségükre, a szórólapok és prospektusok sokszorosításától kezdve a cégen belüli üzenetek vagy a napi munkához szükséges űrlapok rengeteg példányban való előállításáig. Azonban fénymásológépekre nem csak az irodában lehet szükség.

 

Iskolák

Bár a diavetítőket lassan teljesen felváltják a PowerPoint-prezentációk (sőt a prezis változatok), a kézzel írt házi dolgozatokat pedig a gépeltek, sőt az e-mailben elküldött irományok; az iskolákban máig nagy szerepet kapnak a papír alapú dokumentumok. Egy kinyomtatott érettségi tételt is sokkal könnyebb papírról tanulni, mint monitorról… Ha a tanár sokszorosítva átad egy-egy feladatsort, nemcsak egy meghatározott tankönyv feladatait oldhatják meg a diákok, hanem számtalan feladatgyűjteményt használhatnak anélkül, hogy mindenkinek vásárolnia kellene belőle egy-egy példányt. A dolgozatok sokszorosításához szintén szükség van fénymásológépre.

 

Könyvtár

Bár a reggeli munkába járás közben egyre többen veszik elő a táskájukból az e-book-olvasót könyv helyett, az utóbbiaknak máig megvan a létjogosultsága; így a könyvtáraknak is. Sokan készülnek itt egy-egy dolgozatra vagy egyetemi zárthelyire; és sokkal gyorsabb lefénymásolni egy könyv néhány oldalát, mint kijegyzetelni minden fontos információt. És ha már rendelkezik a könyvtár fénymásológéppel, a beiratkozott olvasókon kívül másoknak is kínálhatja a szolgáltatását.

 

Konferenciahelyszínek

Bár egy konferenciára vagy más szakmai rendezvényre készülve a résztvevő vállalatoknak saját irodájukban is lehetőségük van arra, hogy kinyomtassák az űrlapokat, az előadások a közönségnek átnyújtott, kinyomtatott vázlatát vagy a szóróanyagokat; előfordulhat, hogy a helyszínen derül ki, hogy kevesebbet készítettek a kelleténél, az irodában hagyták mindet, vagy egyszerűen megfeledkeztek a feladatról. Így nem árt, ha a konferenciahelyszínen is hozzáférhető egy fénymásológép.

 

A fénymásológépek alkalmazási lehetőségei

Ha a fénymásológép leggyakoribb alkalmazási területére gondolunk, biztosan egy iroda jut az eszünkbe, ahol a dolgozók űrlapokat, cégen belüli üzeneteket, prospektusokat, szórólapokat, kimutatásokat sokszorosítanak. Bár kétségtelen, hogy a fénymásoló az iroda egyik legfontosabb technikai felszerelése, nemcsak itt vehetik hasznát.

 

Rendezvények

Legyen szó akár egy konferenciáról, workshopról, szemináriumról vagy egyéb szakmai rendezvényről; egy állásbörzéről, egy fesztiválról vagy másmilyen más eseményről; ezek lebonyolítását megkönnyítendő is nagy mennyiségben készülnek papíralapú kiadványok és más dokumentumok. Gondoljunk csak a szórólapokra, brosúrákra, a helyszínen kitöltetett hírlevél-feliratkozó űrlapokra vagy a rendezvény programfüzetére. Természetesen az eseményen részt vevő szolgáltatók saját irodájukban is sokszorosítani tudják ezeket a dokumentumokat, előfordulhat, hogy megfeledkeznek róla, kevesebbet készítenek, mint kellene, vagy a papírok valahol elkeverednek. Így előnyös, ha a helyszínen is rendelkezésükre áll egy fénymásológép.

 

Oktatási intézmények

Az informatika térhódítása ellenére az oktatási intézményekben máig nagy mennyiségben használnak papíralapú megoldásokat, gondoljunk csak a dolgozatokra, a kiselőadás-vázlatokra, illetve a tankönyvekből vagy feladatgyűjteményekből kifénymásolt anyagokra. Természetesen számos tananyag már az interneten is hozzáférhető, azonban ezeket is sokkal kényelmesebb kinyomtatva olvasni.

 

Könyvtár

Az elektronikus könyvek egyre népszerűvé válása ellenére továbbra is sokan keresik az olvasmányokat hagyományos formában, a könyvesboltban és a könyvtárban egyaránt. Utóbbi intézményt sok diák is felkeresi; szeretnek itt tanulni, hiszen minden eszköz ott van hozzá a polcokon, illetve a csendes környezet is adott. Egyes könyveket azonban nem lehet kikölcsönözni, és esetleg nincs is szükség az egész műre az adott munkához, csupán egyetlen fejezetére. Ez esetben a diák számára kényelmesebb, ha lefénymásolhatja a kívánt részt. Így szinte minden könyvtár tart fénymásológépet, amelyet akár azok is használhatnak, akik nem