Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

El kellene siratnunk a nyomtatott sajtót?

2015.
10.
26.

A nyomtatott és a digitális „csatájának” elemzésekor szokás megemlíteni a nyomtatott sajtót, mint vesztes, vagy legalábbis hatalmas veszteségeket elszenvedő félt. A nyomtatott sajtó haláláról, illetve haldoklásáról szóló spekulációk katalizátora az online média előretörése. Az egyik virágzása a másik hervadása – körülbelül ez a koncepció. De vizsgáljuk meg közelebbről is ezt a kérdést!

 

A búcsúzók érvei

Azok, akik viszlátot intenek a nyomtatott sajtónak, általában egyszerű, de meggyőző érvrendszert használnak.
Természetes, hogy az előfizetések csökkenése, a visszamaradt példányok számának növekedése aggodalomra ad okot a nyomtatott sajtó terepén tevékenykedőknek. Sok kutatás zajlott és zajlik jelenleg is a témában, több tanulmány látott már napvilágot, s ezek egyöntetűen mutatnak rá arra, hogy az online hírolvasás aránya növekszik. Átlagosan heti néhány órát tesz ki. Akik a nyomtatott sajtó halálát jósolják, éppen arra mutatnak rá, hogy ez a néhány órányi online hírvadászat a nyomtatott újságoktól csalja el a felhasználókat (olvasókat).
Ha ez még nem volna elég, az előfizetéseket is sokan (néhány elemző szerint túl sokan) mondják le. Az elégedettségi felmérésekre reagálók válaszai alapján azért, mert ugyan azt kapják meg online ingyen (!), mint amiért addig fizettek. Ez nyilvánvalóan komoly, számottevő érv.
Még egy fontos szempont erősíti ezt a tábort. Mégpedig az, hogy az online hírközlés él, hogy interaktív, hogy multimediális közegben működik. Képek, videók, hozzászólások, azonnali frissülés, és rengeteg, befelé-kifelé mutató link, lélegző archívum. 
Summa summarum: az újság vissza tudta hódítani a híradásban betöltött szerepét a TV-től. Mármint az online újság. Ezzel pedig teljessé válik az online média mellett érvelők szempontrendszere.

Az előző részben a búcsúzók érveit vettük szemügyre, és arra jutottunk, számos meggyőző és jól védhető szempont alapján állítható, hogy a nyomtatott sajtó napjai meg vannak számlálva. A második részben az ellentábor, a nyomtatott sajtó marasztalóinak érveit vizsgáljuk meg. Ítéletet persze nem fogunk hozni, hiszen erre nincs semmilyen érvényes jogosítványunk, sőt, ilyennel csak az idő rendelkezik.

 

A marasztalók érvei

A nyomtatott sajtó tehát erős és jelentős „ellenfelet” (ne feledjük, néha egyazon lapnak is van nyomtatott és digitális felülete egyaránt) kapott, ami azonban nem jelent egyet azzal, hogy szomorú végnapjait éli. 
Vannak egyszerűbb és összetettebb érvek is, melyek a nyomtatott sajtó továbbélését támasztják alá. Egyszerűbb és általánosabb érv a megszokás. Vagyis vannak olvasók, akik egyszerűen, akár csupán emocionális alapon, ragaszkodnak a nyomtatott újságokhoz. Vegyünk egy hétköznapi példát: az online lapszámokat senki sem tudja gyűjteni.
Ott van még a presztízs kérdése. Éppen az által, hogy az online média nyitva áll a hozzászólások előtt, s a speciális közeg adta lehetőségek miatt, hatalmas hely áll rendelkezésre a legkülönfélébb típusú és minőségük anyagok megjelentetésére, ennek sokszor a nívó látja kárát. Egy nyomtatott lap általában sokkal szigorúbb kell, hogy legyen önmagával szemben, hisz korlátozott terjedelem áll készenlétben előtte. Ezenkívül írók, kritikusok, riporterek stb. számára még mindig sokkalta nagyobb a presztízsértéke annak, ha nyomtatva jelennek meg.
Egy összetettebb érv a reklámokból befolyó jövedelem. Tudvalevő, hogy a lapok többsége ebből, vagy nagyrészt ebből tartja fenn magát. Ez pedig az online felületeken még gyerekcipőben van, nincs kialakult rendszere, s nem jósolható meg, hogy mikorra lesz megoldott. Ez a nyomtatott újságok esetében olajozottan, sok évtizedes, sőt évszázados tapasztalatok alapján működik. Amíg ez nem változik, addig a nyomtatott sajtónak betonbiztos helye van a hétköznapjainkban.

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Miért kockáztatná céges és személyes adatainak biztonságát?

2018.
06.
05.

Semmisítse meg szükségtelen dokumentumait gyorsan, tisztán és könnyedén!
Válasszon igényeinek megfelelő iratmegsemmisítőt a Fellowes termékcsaládból

 

Tovább olvasom

Új generációs HP nyomtató a Tonerklinika üzletében

2018.
05.
24.

Lépjen be a 21-ik századba.
Használja nyomtatóját lakása vagy irodája bármely pontjáról.
Élvezze a kötetlenség és az elérhető árú nyomtatás előnyeit.

Tovább olvasom

Xerox Phaser3020/ WorkCentre3025 nyomtató toner utántöltése a Tonerklinikán

2017.
01.
12.

A Xerox kis irodai, otthoni lézernyomtató újdonsága, a Xerox Phaser3020 és a WorkCentre3025 . gyártó mind a két készülékhez egy kezdő, csökkentett, úgynevezett demó kazettát biztosít. A Tonerklinikán ez sem okoz problémát. A toner felújítása során felszabadítjuk a kapacitást teljes értékűre, így nem szükséges még egy új tonert vásárolni.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!