Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Dimenziót léptünk: a 3D nyomtatás rejtelmei 2.

2014.
12.
21.

A folyamat több lépcsőből áll

 

A 3D nyomtatás alapját egy digitális modell elkészítése előzi meg. Alapvetően ennek két útja van: ha létező tárgyat akarnak 3D nyomtatással lemodellezni, akkor 3D szkennerrel készül a digitális modell. Nem létező tárgy terveit CAD programban vagy egyéb, tervező-, illetve 3D animációs programban lehet elkészíte

 

A térbeli modellt a program egyforma vastagságú szeletekre metszi, majd a nyomtató a kapott adatokból ezeket a szeleteket hozza létre és illeszti egymásra. Modell alapján történő nyomtatáskor a szeletek vastagsága és egyéb méretei megegyeznek az eredeti modell paramétereivel (ha ez az igény), de egyéb tulajdonságai már nem feltétlenül (súly, szakítószilárdság stb.). A modell felhasználási céljaitól függően léteznek különféle fixálási és stabilizálási lehetőségek, amelyekkel javítható a szilárdság (ragasztó-mártás, -fújás stb.).

 

 

Mi a gyakorlati haszna a 3D nyomtatásnak?

A 3D nyomtatást talán a legnagyobb arányban a formatervezés és az ipari terméktervezés alkalmazza. Az eljárást rapid modellingnek, azaz gyors modellezésnek is nevezik, hiszen a különféle termékek és formák lemodellezésének különösen gyors és olcsó lehetőségét nyújtja.

 

A közvetlenül a tervezőprogramból kész tárgyba fordítható modellek óriási előrelépést jelentenek bármilyen termékfejlesztési folyamat során, hiszen gyorsan és olcsón elkészíthetőek, különösebb eszközráfordítás nélkül.

 

A 3D modellezés egyik kimagasló előnye az, hogy a réteges addíció miatt szinte bármilyen bonyolult formát képes elkészíteni. Gondolunk itt egymásba fonódó, üreges vagy egymásban elhelyezkedő (szülő-bennszülött) tárgyakra, amelyeket a korábbi modellező eljárásokkal (fröccsöntés, marás stb.) nem nagyon, vagy csak nehézkesen lehetett elkészíteni.

 

 

A 3D nyomtatott modell elkészítése néhány perctől egy-két óráig tarthat, a tárgy méretétől és bonyolultságától függően. Ez nem minden esetben rövidebb mint mondjuk egy fröccsöntött modell elkészítési ideje, de a költségek egészen biztosan összehasonlíthatatlanul alacsonyabbak a térbeli nyomtatás javára.

Mind a marós, mind a fröccsöntési eljárások estén a prototípus elkészítéséhez szerszámok szükségesek, ezek költsége minden egyes modell esetén érvényes, míg a nyomtatott tárgyakat akárhány verzióban elkészíthetjük ugyanazzal a költséggel.

 

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Ha igazán gazdaságos üzemeltetésre vágysz

2019.
06.
05.

akkor HP M426FDN hálózati multifunkciós
másoló az amire szükséged van!

Tovább olvasom

HP DeskJet Ink Advantage 3775 - Minden egy készülékben!

2019.
05.
07.

Tökéletes mindazoknak, akiknek
megfizethető teljesítményre, stílusra
és többfunkciós készülékre van szükségük.

Tovább olvasom

Ideális választás vállalkozása számára - HP LaserJet Pro M130

2019.
04.
25.

Nyomtatás - beolvasás - másolás
egy megfizethető multifunkciós készülékkel.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!