Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Dimenziót léptünk: a 3D nyomtatás rejtelmei 1.

2014.
12.
21.

 

Egyre többet hallunk a misztikusan hangzó 3D nyomtatásról, mégis, akik kevésbé értenek hozzá, nehezen tudják elképzelni, hogy hogy is működik ez. Hogy jön ki egy lapos nyomtatóból valami térbeli dolog?

A 3D nyomtatás additív technológia, amelynek lényege, hogy egymáshoz hozzáadódó rétegekből jön létre a térbeli munkadarab, szemben a szubtraktív technológiákkal, amikor egy nagyobb méretű tömbből a fölösleges anyag eltávolításával maratják vagy faragják ki a tárgyat.

 

 

A 3D nyomtatás története

 

A térbeli nyomtatásra irányuló első próbálkozások az 1950-es évek végére datálhatóak. Az első 3D nyomtató egy átalakított tintasugaras printer volt, amely nem tintát fecskendezett a papírra, hanem műanyag cseppeket cseppentett egymásra rétegesen, így kialakítva térbeli formát. Ennél a módszernél egy speciális ragasztó tartotta össze az egymásra épülő rétegeket.

Természetesen az eljárást szabadalmaztatták, majd a feltalálók cégeket alapítottak a technológiára.

 

A ráolvasztásos módszert a 80'-as évek végén fejlesztették ki, majd a 90'-es évekre vált piacképessé a technológia.

 

 

A 3D nyomtató térben nyomtat

 

Vagyis a térbe való kilépés lehetőségét az adta, hogy a nyomtató által kibocsátott anyagból kialakuló rétegek egymásra rakódtak a térben. A technológia alapját ez a szerkezeti modell adja ma is, minden eltérő eljárás esetében. A különféle módszereknél a rétegek készülhetnek műanyag-cseppekből, műanyag huzalokból, speciális porból, és a mai napig alkalmazzák a ragasztásos és a ráolvasztásos eljárást is.

 

A 3D nyomtató felbontása a rétegek vastagságát jelenti, dpi-ben vagy mikrométerben szokták megadni. Az általános rétegvastagság 10 mikrométer, de létezik olyan nyomtató, amely akár 160 mikrométer vastagságú rétegeket is tud nyomtatni.

 

A rétegek síkjában is értelmezhető felbontás, ezt is dpi-ben vagy mikrométerben adhatjuk meg. A rétegsíkban értelmezhető 3D-s pontok átmérője 50 és 100 mikrométer között mozoghat.

 

A színes 3D nyomtatáshoz általában nem az alapanyagot színezik (bár van olyan technológia is, hogy színes műanyaghuzalokkal dolgozik a nyomtató), hanem a speciális port összetartó ragasztó kerül megszínezésre. Léteznek már olyan 3D nyomtatók is, amelyek szkennelt modell alapján tökéletesen színhelyes prototípust képesek készíteni, full-colorban. 

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Ha igazán gazdaságos üzemeltetésre vágysz

2019.
06.
05.

akkor HP M426FDN hálózati multifunkciós
másoló az amire szükséged van!

Tovább olvasom

HP DeskJet Ink Advantage 3775 - Minden egy készülékben!

2019.
05.
07.

Tökéletes mindazoknak, akiknek
megfizethető teljesítményre, stílusra
és többfunkciós készülékre van szükségük.

Tovább olvasom

Ideális választás vállalkozása számára - HP LaserJet Pro M130

2019.
04.
25.

Nyomtatás - beolvasás - másolás
egy megfizethető multifunkciós készülékkel.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!