Béreljen vagy vásároljon fénymásolót?

Egy új cég megalapítása után a szükséges eszközök és berendezések beszerzésekor a legtöbb cégvezető a vásárlásra gondol, pedig bizonyos készülékeket, például fénymásolót bérelni is lehet. Első olvasatra a vásárlás jobb döntésnek tűnhet, hiszen így hiába van szükség nagyobb befektetésre az elején, a fénymásoló legalább a cégé lesz, és a javításon és karbantartáson kívül nincs vele több költség. Azonban a bérlésnek is vannak előnyei. Fénymásoló-kölcsönzéskor általában 36 vagy 48 hónapra bérelhetjük ki a gépet, az időszak végén pedig dönthetünk arról, meg szeretnénk-e vásárolni azt aktuális értékéért, vagy inkább váltanánk egy újabbra. Így nem áll a pénzünk a berendezésben, hiszen ha már nincs rá szükségünk, egyszerűen nem kölcsönzünk tovább. Ha pedig egy másik, nagyobb teljesítményű modellt szeretnénk, nem kell bajlódnunk az új beszerzésével és a régi eladásával, hanem holnaptól egy másik típust kölcsönzünk.

 

Fénymásolóbérlés idény jellegű projektekhez

Előfordulhat, hogy egy bizonyos projekt miatt a cégnek nagy mennyiségű papíralapú dokumentumot kell gyártania – űrlapokat nyomtatnia, katalógusokat, brosúrákat fénymásolnia. Ha a munka csak időszakos, és a projekt lezárultával már nem lesz szükségünk arra, hogy ilyen mennyiségben fénymásoljunk, felesleges lenne befektetnünk egy drága berendezésbe. Főként, ha van már a cégnek egy kisebb teljesítményű készüléke, amely – bár a megnövekedett mennyiséget nem bírja – a továbbiakban tökéletesen megfelel a mindennapi munkára.

 

Többfunkciós gépek bérlése

Az is lehet, hogy átmenetileg több osztály költözik ugyanabba az irodába – például az épület felújítása miatt –, akiknek nemcsak fénymásolóra, hanem nyomtatóra és szkennerre is szükségük van. Ilyenkor érdemes egy többfunkciós gépet bérelni, nem pedig venni egyet, hiszen csak rövid időre van rá szükség. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor továbbra is a fénymásológép-vásárlás a legjobb megoldás, azonban érdemes megfontolni a fentieket döntés előtt.