Az egyes tonertípusok előnyei

A nyomtatók és a fénymásológépek, illetve a hozzájuk kapható tonerek ára között általában fordított arányosság van: minél drágább az egyik, annál olcsóbb a másik. A drága tonerrel működő olcsó készülékeket használó cégek a tintapatron kiürülésekor sokszor egyszerűen vásárolnak egy másik nyomtatót, hogy spórolhassanak. De máshogy is megtakaríthatunk a toner árán; például, ha gyári patron helyett újratöltöttet vásárolunk. Az alábbiakban a négy tonertípus (gyári, utángyártott, újratöltött, újratölthető) előnyeit és hátrányait ismertetjük.

 

Gyári

 

A gyári vagy eredeti tonert a nyomtató vagy a fénymásológép gyártója készíti. Ezek a patronok általában drágábbak a többi típusnál, de garantált, hogy kompatibilisek az adott készülékkel, illetve jobb minőségű nyomatot is készítenek. Használatuk takarékos, és megbízhatóak is. Illetve, a garancia szempontjából is jobban járunk, ha gyári tonert veszünk, ugyanis egyes gyártók megtagadhatják a gép javítását, ha az egy utángyártott patron miatt hibásodott meg.

 

Utángyártott

 

Az utángyártott patronokat nem a nyomtatót vagy a fénymásolót gyártó cég készíti, hanem egy harmadik fél, az eredeti gyártó specifikációi alapján. Ezek olcsóbbak a gyáriaknál, ám a fentiek ellenére nem garantált, hogy valóban kompatibilisek az adott készülékkel.

 

Újratöltött

 

Több üzlet, online áruház és gyártó is visszavesz használt vagy üres tonereket, amelyek aztán egy „második életet” kapnak, azaz újratöltik őket. Az újratöltést a gyártó és egy harmadik fél is végezheti. Ezek a patronok általában olcsóbbak a gyáriaknál, illetve, mivel folyamatosan ellenőrzik a minőségüket, megbízhatóak is. Mivel a patron anyaga nagyon lassan bomlik el, az újratöltött tonerek használatával védjük a környezetünket.

 

Újratölthető

 

A kiürült tonert egy patronújratöltéssel foglalkozó szolgáltatóhoz is elvihetjük; a gyártó, de egy attól független cég is működtethet ilyen szolgáltatást. A patron újratöltése kevesebbe kerül, mint egy új toner vásárlása, illetve környezetbarátabb megoldás is.