Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

Amit a lézernyomtatóról tudni kell

2016.
04.
04.

Amikor nyomtatót szeretnénk vásárolni, sokszor döntünk a lézer mellett, hiszen ismerjük számos előnyét, mely otthonunkban is hasznunkra válhat. Még akkor is, ha nem nyomtatunk éppen ezres nagyságrendet.

Kiválasztjuk, hazavisszük, használjuk

Van azonban, aki bővebben is szeretné megismerni – persze nem úgy, hogy szétkapja darabjaira – nekik jöjjön most néhány információ, korunk kedvelt nyomtatójáról.

 

Hogyan működik?

…Ahogy mondani szokták, már az ókori görögök is ismerték a statikus elektromosság jelenségét, ami állati szőrme és más tárgyak összedörzsölésekor állt elő. Bár Benjamin Franklin híres kísérlete, amelynek során viharban sárkányt reptetett és ennek elektromos töltését vizsgálta volna, inkább csak anekdota, mégis, az általa felvetett gondolat, miszerint a megdörzsölt állati szőrme által keltett statikus szikrázás és a villámlás fülrepesztő kisülése ugyanannak a dolognak két különböző megnyilvánulási formája, ösztönzőleg hatott a kor tudósaira.” (www.wikipedia.hu)

A statikus elektromosság fogalma lényegében az, amikor valamilyen tárgyat egy elektromos töltéssel rendelkező mező borít be. Gyakorlatilag ezt a fizikai jelenséget használja ki a lézernyomtató.

A nyomtató belsejében található legfontosabb alkotó a dob. A dob is rendelkezik töltéssel, melyet áram segítségével vesz fel. A nyomtató a dob forgásakor lézersugarakat bocsát ki a dobhoz, annak felszínére. Ennek következtében ott egy elektromos töltésű kép rajzolódik ki, mégpedig a kinyomtatandó betűk elektrosztatikus képe.

Amikor ez a kép elkészül, még nem látható. A nyomtató ezért bevonja festékkel a dobot, mely pozitív töltésű. A dob negatív töltésű részeihez ezáltal a festék hozzátapad, így lesznek ezek a részek a betűk, képek megfelelői – nyomtatott formában. A papírnak persze negatív töltéssel kell rendelkeznie, és ezt a korona vezetéktől kapja meg. A mozgó papír tehát odavonzza a festéket a dobról.

 

 

A papír nem tud hozzátapadni a dobhoz, mert a korona vezeték a festék felszedése után rögtön kisüti azt. Ezt követően a papír a nyomtatón belül lévő hengeren megy át, ott a festék felforrósodik, megolvad és így beleég a papírrostokba. Ezért érezzük, hogy a papír, a nyomtatóból kijövet meglehetősen meleg, hiszen a felhevült hengerek azt is felmelegítik nyomtatás közben.

 

Hogy-hogy nem ég el a papír az óriási hő miatt?

Amikor a papírt megfogjuk, tűzforró, még akkor is, amikor a tálcába ér. Az, hogy nem tud meggyulladni, annak köszönhető, hogy meglehetősen nagy sebességgel halad át a hengerek között, így gyakorlatilag nincs idő arra, hogy azt a hőmérsékletet elérje, melyet gyulladási pontnak nevezünk.

 

Milyen festékkel dolgozik?

A festék kétkomponensű anyag, mégpedig maga a festék és a műanyag keveréke. A műanyag szerepe az, hogy a papírra olvasztás pillanatában biztosítsa azt az anyagot, ami a magas hőmérsékletre meglágyul, majd megtapad és a festéket is képes megtartani egyidejűleg.

Egy úgynevezett festékadagoló is elhelyezkedik a nyomtatóban, mely természetesen a festéket úgy adagolja, hogy ott az mozgásra is képes. A festéket a készülék az előhívó egység közreműködésével az adagolóból gyűjti be. Előhívónak hívják, bár valójában mágneses buborékokat tartalmaz, melyek negatív töltéssel rendelkeznek. Végighaladnak az adagolóban lévő festéken, mégpedig úgy, hogy egy forgó fémhengerhez tapadnak, ezért nem távolodnak onnan el. Mivel negatív töltésűek, ezért a pozitív töltésű festéket vonzzák magukhoz, ahogy azt már fentebb is említettük.

 

 

A festéket persze fixálni is kell, mert tapadása ilyenkor még meglehetősen laza. Ezért aztán a papír áthalad egy beleégető egységen, melyben a – teflonból készült hengerek – felolvasztják a már említett műanyagot, mely a festék egyik komponense, így tapadhat az a papírra, a hengerre pedig nem tud (a teflon bevonat miatt).

Vannak persze színes nyomtatók is, ahol a különbség abban nyilvánul meg, hogy a folyamatokat a készülék egy papírlapon négyszer végzi el. Azért négyszer, mert a négy alapszínt külön – külön veszi fel. Fekete – sárga – kék - piros a négy alapszín, melynek kombinációjával minden egyéb szín előállítására lehetőség van.

A lézernyomtatóknak számos előnye mellett a nagy sebesség, a pontosság és a tiszta, szép nyomat, illetve a gazdaságosság. Némileg drágák, de a technika fejlődése már lehetővé teszi, hogy áruk folyamatosan csökkenjen azzal együtt, hogy teljesítményük viszont ezzel egyidejűleg nő.

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Miért kockáztatná céges és személyes adatainak biztonságát?

2018.
06.
05.

Semmisítse meg szükségtelen dokumentumait gyorsan, tisztán és könnyedén!
Válasszon igényeinek megfelelő iratmegsemmisítőt a Fellowes termékcsaládból

 

Tovább olvasom

Új generációs HP nyomtató a Tonerklinika üzletében

2018.
05.
24.

Lépjen be a 21-ik századba.
Használja nyomtatóját lakása vagy irodája bármely pontjáról.
Élvezze a kötetlenség és az elérhető árú nyomtatás előnyeit.

Tovább olvasom

Xerox Phaser3020/ WorkCentre3025 nyomtató toner utántöltése a Tonerklinikán

2017.
01.
12.

A Xerox kis irodai, otthoni lézernyomtató újdonsága, a Xerox Phaser3020 és a WorkCentre3025 . gyártó mind a két készülékhez egy kezdő, csökkentett, úgynevezett demó kazettát biztosít. A Tonerklinikán ez sem okoz problémát. A toner felújítása során felszabadítjuk a kapacitást teljes értékűre, így nem szükséges még egy új tonert vásárolni.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!