Alapfogalmak –bélyegző tetőtől talpig

Ha még nincs bélyegzője, de szüksége lenne rá, az alábbi fogalom-magyarázatok segíthetnek kiigazodni a hatalmas kínálatban.

(bélyegző kép a részek nevével:bélyegzőház, festékpárna, szöveglemez, kontroll-ablak)

 

Automata bélyegző: A fanyeles, hagyományos bélyegzőket váltotta fel a műanyag házas, kompakt forma. A Trodat már az 1970-es években piacra dobta ezeket, sikerük továbbra is töretlen. Természetesen a régi típusú pecsétek sem tűntek el, bár a használatuk a külön festékpárna miatt körülményesebb, előállítási költségük pedig megegyezik az automata bélyegzőkével.

Önfestékező bélyegző: Ami automata, az önfestékező is. A szerkezetben beépített festékpárna van, amire szorosan záródik rá a szöveglemez. Ez biztosítja, hogy a bélyegzőlenyomat mindig friss, éles kontúrú legyen. Ebben a Trodat élen jár.

 

 

Kézi bélyegző: Hagyományos megoldás. Lehet dátumos, szöveggel ellátott, kerek, vagy szögletes. Használatához külön festékpárna szükséges.

 

Zsebbélyegző: Nevében az erőssége. Többnyire második bélyegzőként használják a vállalkozások, mert utazáshoz ideális méretű, tárgyalásokra könnyen magával viheti a cégvezető. A nagy bélyegző maradhat az irodában, a kicsi pedig elfér a zsebben!

 

Szöveglemez: A bélyegző azon része, ami Önnek a legfontosabb. Erre kerül fel a név, cím, cégadatok, logó. Sok méretben, több formában kapható, hogy könnyen igazodni tudjon az Ön elvárásaihoz.

 

Szárazbélyegző: Többnyire ügyvédek használják okiratok hitelesítésére. Nem tartalmaz festéket, a papírra kifejtett kétoldalú nyomás következtében alakul ki a dombornyomott kép.

 

Festékpárna: Ez tartalmazza a pecsételéshez szükséges tintát. Ha a párna kiszárad, vagy elfogy belőle a festék, akkor a bélyegző lenyomata halványabb lesz. Ilyenkor célszerű azt kicserélni.