Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

A tintasugaras nyomtató működése 1.

2014.
11.
28.

A mai nyomtatóhasználók talán nem is gondolnák, hogy a tintasugaras nyomtató első említése egy 1867-es szabadalomban lelhető fel. Kereskedelmi forgalomba 1957-ben került először, a Siemens jóvoltából. Népszerűsége akkor ugrott meg, amikor a személyi számítógépek elkezdtek elterjedni, sőt már nem csak irodákban használták őket, hanem az otthonokban is.

Manapság számos háztartásban találhatunk már tintasugaras nyomtatót, hiszen akár fényképeket is nyomtathatunk velük, kiváló minőségben. Azért fontos, hogy legyen fogalmunk róla, hogy hogy hogyan működik a tintasugaras nyomtató – persze nem részletekbe menően – mert kis hozzáértéssel sokat javíthatunk a nyomataink minőségén, és festéket is spórolhatunk.

 

A tintasugaras nyomtató nyomtatási módja

A tintasugaras nyomtató „nem ütő” más szóval grafikus nyomtatótípus, aprócska festékcseppeket fecskendez a papírra festékfúvókák segítségével. Egy nyomtatófej akár több száz fúvókát is tartalmazhat. A festékcseppek létrehozása többféle módon történhet.

Alapvetően kétféle nyomtatási móddal gyártanak tintasugaras nyomtatókat, az egyik a bubble jet vagy termál technológia, a másik pedig a piezo technológia. Az előbbi esetében egy aprócska fűtőelem kerül a festékfúvóka elé, amelyet ha felfűtenek, buborék keletkezik a festékben, amely kinyomja maga előtt a festékcseppet.

 

A második esetben a fecskendező tartály oldalába piezo kristályt építenek, amelyek, ha egyféleképpen polarizálják őket, akkor helyet adnak a tartályban a festéknek, majd ha megváltozik a polaritás, akkor előnyomulnak és kitolják a festéket a úvókán át.

 

 

A tintasugaras nyomtató színkeverése

A normál tintasugaras nyomtatók általában 4 festékpatront tartalmaznak, amelyek a CMYK színkeverési modell szerinti négy alapszínt képviselik: cián, magenta, sárga, fekete (key).

 

Az első három alapszínből tulajdonképpen előállítható a fekete szín, de nem ad teljes feketét, így emiatt kell külön a fekete szín patronja is.

A sárga és a cián zöldet ad, a magenta és a cián pedig vöröset, illetve ezek különböző arányú keveréke az említett színek különféle árnyalatait. A négy szín különböző arányú keverékei a létező összes színt lefedik.

 

A nyomtatás úgy történik, hogy egy szín a különféle festékpöttyök eltérő arányú keverékéből jön létre a papíron, azaz a színes kép minden pixeléhez tartozik egy cián, magenta, sárga és fekete arány, amely kiadja annak a színét. Folytatjuk...

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Ha igazán gazdaságos üzemeltetésre vágysz

2019.
06.
05.

akkor HP M426FDN hálózati multifunkciós
másoló az amire szükséged van!

Tovább olvasom

HP DeskJet Ink Advantage 3775 - Minden egy készülékben!

2019.
05.
07.

Tökéletes mindazoknak, akiknek
megfizethető teljesítményre, stílusra
és többfunkciós készülékre van szükségük.

Tovább olvasom

Ideális választás vállalkozása számára - HP LaserJet Pro M130

2019.
04.
25.

Nyomtatás - beolvasás - másolás
egy megfizethető multifunkciós készülékkel.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!