Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

A sokszorosítás története

2015.
01.
25.

A dokumentumokról való másolat készítésére az írás megjelenésétől volt már igény. A középkorban szerzetesek másolták az iratokat és könyveket, ezért a sokszorosítás rendkívül lassan haladt, nagyon drága volt és a minősége is meglehetősen hullámzó lehetett. Gyakran nem volt teljesen hű az eredeti szöveghez vagy olvashatatlan volt.

 

 

A huszadik században stencilgéppel végezték a sokszorosítást. Az eredeti dokumentumot viasszal bevont papírlapra írták, majd a dobra simították és rögzítették, ezután kézi erővel végezték a sokszorosítást. Ez nem jelentett megoldást egy létező dokumentum több példányban való előállítására.

 

 

 

Az eredetihez teljesen hű dokumentummásolásra a fotóeljárások megjelenésétől nyílt lehetőség (1840 környékétől). A dokumentumok és fényképek archiválására mikrofilmet használtak (miután 1884-ben George Eastmann feltalálja a tekercsfilmet), amely aprócska méretben, fotónegatív formájában őrizte az anyagokat.

 

1907-ben készült egy egy fotókópia készítésére alkalmas szerkezet, amelyet Everett MacAdam mérnök konstruált. A gépben az eredeti dokumentumot erős fényforrások segítségével átvilágították, és a fényérzékeny másod-dokumentumon az árnyékokból rajzolódott ki a másolat. A másod-dokumentumot elő kellett hívni a fényképhez hasonlóan, ezért a szerkezet részét képezte egy előhívó és rögzítő berendezés is.

 

A napjainkban használt fénymásológép elkészítéséhez szükséges eljárást a huszadik század elején dolgozták ki. Tökéletesen képhelyes másolat készítésére alkalmas, bár természetesen minőségbeli különbségek elképzelhetőek a különféle típusok között. Az élességet, kontrasztosságot a legtöbb gépnél állítani lehet, illetve természetesen befolyásolja a fényérzékeny dob bevonatának minősége, a lencsék és prizmák színvonala, a koronavezetékek és a festék minősége is.

 

 

A modern fénymásológépek nagyításra és kicsinyítésre is alkalmasak (ennek megfelelően egy dokumentum lekicsinyített változatából több példányt is nyomnak a megfelelő felosztás szerint egy ugyanakkora lapra), továbbá színes fénymásolók is elérhetőek.

 

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Ha igazán gazdaságos üzemeltetésre vágysz

2019.
06.
05.

akkor HP M426FDN hálózati multifunkciós
másoló az amire szükséged van!

Tovább olvasom

HP DeskJet Ink Advantage 3775 - Minden egy készülékben!

2019.
05.
07.

Tökéletes mindazoknak, akiknek
megfizethető teljesítményre, stílusra
és többfunkciós készülékre van szükségük.

Tovább olvasom

Ideális választás vállalkozása számára - HP LaserJet Pro M130

2019.
04.
25.

Nyomtatás - beolvasás - másolás
egy megfizethető multifunkciós készülékkel.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!