Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

A múlt fény-árnyéka: a fénymásoló

2015.
01.
26.

A modern fénymásolás technológiai háttere

 

A huszadik század elején találták fel az elektrosztatikus képrögzítési és képátviteli eljárást. A találmány kidolgozásában egy magyar feltalálónak, Selényi Pál fizikus professzornak nélkülözhetetlen szerep jutott. Találmányát 1935-ben publikálta és a gyakorlati alkalmazást is bemutatta, így született az első fénymásológép.

 

 

Az elektrosztatikus elven működő eszköz a töltött részecskék egymás felé kifejtett vonzásának és taszításának fizikai törvényén alapul. Az eredeti dokumentum képét egy elektrosztatikusan érzékeny felületű hengerre vetítik. Így a felületen azokon a részecskéken, amelyek „árnyékba kerültek” több töltés marad, míg amelyek elég fényt kapnak, elveszítik a töltésüket.

 

 

A hengerre igen finom por formában adagolják a festéket, amelynek részecskéi a töltés erejének arányában tapadnak a felülethez. A következő lépésben a henger a tiszta papírlapra simítja a festéket, míg az utolsó lépésben a beégető melegítés révén a papírba égeti azt.

Biztos mindenki érezte már, hogy milyen meleg és „ropogós” a frissen készült fénymásolat!

 

 

Technológiai irányvonalak

A fentebb leírt eljárást xeroxnak is nevezik, innen a világ egyik legnagyobb fénymásoló (és természetesen azóta számos más képalkotóeszköz) gyártójának neve is. A korai időszakban fénymásolásnak ettől kissé eltérő eljárást nevezetek (ma már, különösen a laikusok körében ez teljesen összemosódott). A fénymásolás eredetileg a xerox ezüshalogenid fényérzékeny rétegétől eltérően diazotípiás vagy kromátos eljárást fedett és fényáteresztő papírokon használták.

 

 

Ezektől kissé eltérő a technológiája és a felhasználási területe is diavetítésre alkalmas fóliák elkészítésekor használt hőnyomtatásnak. Itt hőérzékeny fólia segítségével viszik fel az átvilágítandó lapokra az információt.

 

Ha visszaemlékszünk a lézeprinterről szóló írásunkra, észrevehetjük, hogy annak a működése is sokban hasonlít a fénymásolóhoz. Két alapvető különbség van: az egyik, hogy a fénymásoló papírról képezi le az információkat, míg a lézerprinter egy fájlból olvassa ki a digitális formában tárolt adatokat.

A másik szignifikáns eltérés pedig, hogy a fénymásoló „fehér írás”-sal, a lézernyomtató pedig „fekete írás”-sal ír. A két eljárás abban tér el, hogy az előbbinél a dob ott őrzi meg a pozitív töltését, ahol kevesebb fény éri, az utóbbinál pedig fordítva történik.

 

 

 

A jövő

A technológiai fejlődés következtében a szkenner meglehetősen kiszorította a fénymásoló alkalmazását. Gyakori, hogy multifunkcionális gépekben a fénymásolós funkciót is szkenner és printer együttese váltja ki.

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Miért kockáztatná céges és személyes adatainak biztonságát?

2018.
06.
05.

Semmisítse meg szükségtelen dokumentumait gyorsan, tisztán és könnyedén!
Válasszon igényeinek megfelelő iratmegsemmisítőt a Fellowes termékcsaládból

 

Tovább olvasom

Új generációs HP nyomtató a Tonerklinika üzletében

2018.
05.
24.

Lépjen be a 21-ik századba.
Használja nyomtatóját lakása vagy irodája bármely pontjáról.
Élvezze a kötetlenség és az elérhető árú nyomtatás előnyeit.

Tovább olvasom

Xerox Phaser3020/ WorkCentre3025 nyomtató toner utántöltése a Tonerklinikán

2017.
01.
12.

A Xerox kis irodai, otthoni lézernyomtató újdonsága, a Xerox Phaser3020 és a WorkCentre3025 . gyártó mind a két készülékhez egy kezdő, csökkentett, úgynevezett demó kazettát biztosít. A Tonerklinikán ez sem okoz problémát. A toner felújítása során felszabadítjuk a kapacitást teljes értékűre, így nem szükséges még egy új tonert vásárolni.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!