Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot személyesen, vagy hagyjon üzenetet!

Ajánlatkérés
Vissza a bejegyzésekhez

A lapolvasó, azaz a szkenner

2015.
01.
17.

Talán az okostelefonok és tabletek elterjedésével kissé vesztett a jelentőségéből, mégis az elmúlt több mint két évtized nagy sztárja mégis csak ez az eszköz volt. Óriási hatalom volt a csak papíron létező dokumentumokból, tekercses filmekből, előhívott fényképekből digitális filet készíteni (és azt digitálisan módosítani,  akárhányszor kinyomtatni stb.)

Napjainkban a dokumentum és könyv-archiválás területén alkalmazzák nagy arányban ezt az eszközt.

 

 

A szkenner fejlődéstörténete

 

A szkenner kifejlesztésére a térképészettudomány területén került sor, ahol nagy volt az igény arra, hogy a rajzolt térképeket digitalizálják. Az első szkennerek óriás forgó dobbal rendelkező gépek voltak, amelyekre a nagyformátumú dokumentumot ráerősítették, majd lassan forgatva végigvittek rajta egy leolvasófejet. A két irányú mozgás következtében spirál alakban haladt végig a hengeren a szenzor és így dolgozta fel a letapogatott részekről kapott információt. Papírról való olvasás esetén a szenzoros optika világított, átlátszó fólia olvasása esetén pedig a dob, amelynek felülete tejüveg volt.

 

A '80-as években kerültek forgalomba a síkágyas szkennerek, amelyekben egy hosszanti tengelyen elhelyezett kocsi fel-le mozgása, és a tengely oldalirányú mozgása biztosította a teljes lap letapogatását.

Ekkor már megjelentek a sordetektorok, illetve a színenként való letapogatás.

 

A szkennerek elterjedését a lakosság körében a digitális fotózásban betöltött fontos szerepe, illetve a web lakossági felhasználásának fejlődése, a weboldalak házilagos előállításának terjedése idézte elő.

 

 

A ma alkalmazott szkennerek fajtái

 

A szkennerek alapvetően két csoportba oszthatóak abból a szempontból, hogy a dokumentum mozog a beolvasóhoz képest, vagy fordítva. A rollszkenner mozdulatlan feje felett a dokumentumot hengerek mozgatják (jó példa erre a dokumentumszkenner vagy könyvszkenner). A síkágyas szkennerben a lap fix helyen van, a leolvasófej pedig tengelyeken mozog. A kézi szkenner egy mindkét kategórián kívül eső változat, hiszen kézbe fogható, könnyű és kisméretű feje szabadon mozgatható, de dönthetünk úgy is, hogy a papírt mozgatjuk alatta, ahogy kényelmesebb.

 

Abból a szempontból is csoportosíthatjuk a szkennereket, hogy hogyan kezelik a dokumentumokat. A síkágyas szkennerbe kézzel kell beletenni a lapokat, létezik dokumentumszkenner, amelybe egyszerre sok lapot betehetünk, és maga végzi el azok mozgatását a leolvasó fej előtt. A könyvszkenner még arra is képes, hogy a behelyezett könyvet lapozza és így olvassa be annak lapjait egymás után.

Vannak sajátos célokra alkalmazható szkennerek is, mint a diaszkenner, amely csak dia és fotónegatív beolvasására alkalmas.

101 mellék - üzlet, értékesítés 
102 mellék - bélyegzőkészítés
103 mellék - szerviz 

HÉTKÖZNAP 800-1700
HÉTVÉGÉN ZÁRVA

 

Ha igazán gazdaságos üzemeltetésre vágysz

2019.
06.
05.

akkor HP M426FDN hálózati multifunkciós
másoló az amire szükséged van!

Tovább olvasom

HP DeskJet Ink Advantage 3775 - Minden egy készülékben!

2019.
05.
07.

Tökéletes mindazoknak, akiknek
megfizethető teljesítményre, stílusra
és többfunkciós készülékre van szükségük.

Tovább olvasom

Ideális választás vállalkozása számára - HP LaserJet Pro M130

2019.
04.
25.

Nyomtatás - beolvasás - másolás
egy megfizethető multifunkciós készülékkel.

Tovább olvasom
További bejegyzések
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész!