A bélyegzőgyártás fejlődése

A világ első ismert kézi bélyegzőjét 1449-ben használták Velencében „Mediolarum Cursores“ (országok futára) felirattal, melyet postai bélyegzőként alkalmaztak. Ez egy kör alakú pecsét volt, középen Francesco Sforza milánói herceg címerével. Ezekből az időkből nem maradt fenn számottevő vizsgálati lelet, de a XVII. század közepétől már elegendő anyagot őriztek meg, melyeken a pecsét lenyomatok vizsgálhatóak voltak. Ezekhez a régi nyomatkészítőkhöz pecsétviaszt használtak, mellyel bizalmas leveleket, hivatalos iratokat zártak le. A pecséten legtöbbször címerek, monogramok szerepeltek mintául.

 

 

Hamarosan megjelentek a dátummal ellátott pecsétek, amiket  elsősorban a postai tevékenység koordinálására használtak. 

 

A ma is használt gumis bélyegzők története a gumi felfedezésével kezdődött.

 

A gumi mai formáját Charles Goodyear kísérletezése folyamán nyerte el. Mr. Goodyear véletlenül egy kis nyersgumit ejtett forró kénbe, ennek következtében a gumi megszilárdult, hőmérséklet-változásra nem reagált jelentős mértékben. A vulkanizálás szó bizonyára Önnek is ismerős – hát innen ered. Ennek a felfedezésnek köszönhetjük, hogy a ma használt bélyegzők gumilemeze könnyen alakítható, de strapabíró.

 A bélyegzők gyártása az 1900-as években lendült fel. Eleinte főképp dátum, vagy automata sorszámozó bélyegzőket készítettek a mesterek. Anyaguk fa és fém volt.

 

              

 

A technika fejlődésének következményeként megjelentek a változatos formájú és színű műanyag bélyegzők, melyeket ma már számtalan felhasználási területen alkalmaznak. Vállalatok arculatának részét képezik, postai felhasználásuk elengedhetetlen, az alkalmazási területek sora pedig végtelen! A bélyegzés betört a gyermekjátékok, a marketing, de még a konyhai eszközök piacára is. Önnek van már megfelelő bélyegzője?