A 7 leggyakoribb probléma a nyomtatókkal kapcsolatban

A nyomtató a legtöbb irodában az egyik legfontosabb eszköz. Bosszantó, ha meghibásodik, hiszen hátráltatja a munkát: nem tudjuk elküldeni az ügyfélnek a szerződést, vagy sokszorosítani a szükséges dokumentumokat, űrlapokat, tájékoztatókat. Előfordul, hogy lassan, rossz minőségben vagy egyáltalán nem nyomtat, túl hamar kifogy a tinta, vagy beakad a papír. Szerencsére bizonyos tipikus problémák minimális hozzáértéssel akár saját kezűleg is elháríthatók, nem szükséges szerelőt hívni.

                                                                                                                                                                        

 

A nyomtató nem nyomtat

Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy a nyomtató csatlakoztatva van az áramforráshoz és a számítógéphez, illetve vezeték nélküli modell esetén a wifi engedélyezve van.

 

Állítólag kifogyott a tinta

Gyakran a nyomtató ezt jelzi annak ellenére, hogy valójában lehet nyomtatni. Egyes modellek már akkor figyelmeztetést küldenek, ha a tinta szintje még nem kritikusan alacsony. Tapasztaljuk ki a készülékünk „szokásait”, így tudni fogjuk, mikor kell tintát cserélni.

 

Mobil eszközről nem lehet nyomtatni

A nyomtatót akkor tudjuk használni mobil eszközről, ha az és az okostelefon, tablet vagy számítógép ugyanazon a wifihálózaton található. Illetve, wifi nélkül is használhatjuk, ha a hálózat rendelkezik egy vezeték nélküli elérési ponttal.

 

A wifin keresztüli nyomtatás túl sokáig tart

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a router megfelelő (támogatja a 802.11n-t és a 5GHz-es és a 2,4 GHz-es frekvenciasávot egyaránt), illetve a nyomtató nincs tőle túl messze.

 

A gép túl lassan nyomtat

Egy eredetileg lassabban dolgozó nyomtató munkáját is felgyorsíthatjuk, ha alacsonyabb minőségűre állítjuk a nyomtatást. Lehetőleg ne válasszuk a kétoldalas nyomtatást, mert az oldalak megfordítása is lassítja a műveletet.

 

Túl sokba kerül a nyomtatás

Egyes nyomtatók nem kerülnek sokba, a hozzájuk való tinta annál inkább; és fordítva. Ha rendszeresen és sokat nyomtatunk, érdemesebb egy drágább készüléket választani, amelybe olcsó a festék.

 

Sokszor beragad a papír

Ez a probléma szerencsére ma már sokkal ritkábban fordul elő, mint egy évtizeddel ezelőtt. Megelőzhetjük, ha nem töltjük túl a nyomtatót, és a papír behelyezése előtt a csomagot kicsit összerendezzük.