A 3D technológia és az Apollo 11 találkozása

Milyen „space graffitikre” vadásznak a tudósok?

Lehet, hogy a 3D szkenneléssel még többet tudhatunk meg az emberiség egyik legnagyobb kalandjáról, az űrutazásról?

Csaknem 50 évvel ezelőtt három bátor asztronauta lépett a Hold felszínére. 1969-ben egy hihetetlen kalandozás vette kezdetét az űrhajózás történetében, mely alapvetően formálta át a kozmoszról vallott nézeteinket és az egész technológiát. Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sikeresen szálltak le a Hold egyik lávasíkságán, majd holdpormintákat gyűjtöttek egy idegen bolygón. Michael Collins a gép fedélzetéről koordinálta a történelmi lépéseket.

 

 

A Smithsonian Nemzetközi Űrmúzeumban azonban egy új történet veszi kezdetét, melyben a 3D technológiai is kulcsszerepet játszik!

A múzeum a 3D-vel szeretné elérhetővé és a rajongók számára átélhetővé tenni az emberi léptékkel szinte elmesélhetetlen utazás tapasztalatait. Az űrhajó falain lévő számokról, feljegyzésekről készülő 3D képekkel próbálnak közelebb hozni minket ahhoz, mit éltek át Buzz Aldrinék az Apollo 11 fedélzetén.

Ez egy kis lépés az űrutazás területén, ám annál nagyobb lépés a 3D technológia világában!

 

„Space graffiti”: Neil Armstrongék jegyzetei 3D-ben

Manapság egyre elterjedtebb a 3D technológia, akár már saját magunkról is készíthetünk szkennelési módszerrel élethű másolatot.

A pilóták által kézzel írt jegyzeteket a Smithsonian Múzeum kurátorai a hihetetlenül precíz 3D szkennelési technológia segítségével fogják reprodukálni, hogy minden korábbinál pontosabb és árnyaltabb képet kapjunk az űrutazás körülményeiről.

„A 3D segítségével tanulmányozott ábrák, jegyzetek és naptárak a küldetés alatt születtek. Számos fontos dolgot tudhatunk meg belőlük arról, milyen volt az utazás a Holdra és vissza”–nyilatkozta Allan Needell, az űrutazás történetének egyik szakértője.

Armstrong és társai a műszaki felületekre, a szekrényre is ábrákat, terveket rajzoltak. A 3D segítségével élethű digitális másolat készül az úgynevezett „space graffitikről”, hogy a kutatók és a fanatikus rajongók mélyebb betekintést nyerjenek az első holdraszállók gondolataiba.

A rejtélyes számokból és ábrákból kiderül, milyen változtatásokra kényszerültek a küldetés közben a személyzet tagjai.

A space graffitik értelmezésében segít a kutatóknak a 3D szkennelés módszere.

 

 

Miért választotta a Smithsonian a 3D szkennelés módszerét?

Hogyan birkóztak meg az űr kihívásaival az Apollo 11 űrhajósai, mikor a holdraszállásra készültek?

Az emberfeletti küldetés során Buzz Aldrin és társai érdekes jeleket, számokat és technológiai ábrákat rajzoltak az űrhajó falára és a szekrényükre, amit a kutatók máig nagy érdeklődéssel vizsgálnak.

És ami még ennél is érdekesebb: a legújabb digitális képkészítési technológiának köszönhetően rövidesen mi is megnézhetjük az élethű felvételeket. Kinyomtatva és a lakás falaira ragasztva akár saját Apollo 11 fedélzetünk is lehet…

Ennyire döbbenetesek a 3D szkennelésben rejlő lehetőségek!

 

To-do-list az űrben

Az egyik fedélzeti szekrényen kézzel rajzolt naptárat találtak, amit 3D-vel másoltak le. A rajz azt ábrázolja, milyen tennivalókkal töltötték napjaikat az űrben Armstrongék (a már elmúlt napokat a készítők mindig áthúzták egy vonallal). Csak egyetlen nap maradt érintetlen: június 24, mikor a Földre visszatérő csapat hajója a Csendes-óceán hullámain landolt.

Azt azóta sem tudjuk, melyik asztronauta készítette a kozmikus utazás grafikai összefoglalását, de a 3D- szkennelésnek köszönhetően kiváló minőségben sikerült megőrizni az utókor számára.

 

A Smithsonian digitalizálja az egész fedélzetet

A múzeum azért választott a 3D módszerét, mert egy minden korábbinál alaposabb és részletesebb szkennelt képet akart készíteni az űrhajó belső tereiről.

Elsősorban ez a hely volt a háromfős személyzet élőtere. A kulturális intézmény szakemberei úgy gondolják: a 3D módszer kiváló kiindulópont egy interaktív, szemet gyönyörködtető 3D-modellhez, mely életszerűen és hitelesen mutatja be az űrhajót.

A tervek szerint a digitális műalkotás a múzeumban és online is látható lesz.

 

 

És még egy izgalmas adalék az űrhajózás szerelmeseinek: ez a 3D látványkép számukra is elérhető lesz, tehát kinyomtathatják az Apollo 11 fedélzetét, akár otthon is felállíthatják a hajó fedélzeti hídját!

A szűk fedélzeten rengeteg a fényvisszaverő titán felület, így a feladat nem ígérkezik könnyűnek.

A projekt a 3D szkennelés eddigi legnagyobb kihívása. A rajongók már tűkön ülve várják a space graffitiket és a kinyomtatható belső tereket.