9 tipp, hogyan növeljük a nyomtatás hatékonyságát

Ha cégünkben sok papíralapú dokumentum (szerződés, brosúra, adatlap, szórólap stb.) keletkezik, felmerül a kérdés, hogyan tehetnénk a lehető legköltséghatékonyabbá a nyomtatást.

 

Az alábbi 9 tanács segíthet:

 

1. Egy átlagos irodai dolgozó 4800 oldalt nyomtat ki évente. Ha minden egyes nyomtatás előtt megkérdezi magától, valóban ki kell-e nyomtatnia az adott dokumentumot, ez a szám jelentősen csökkenthető.

 

2. Ha azért nyomtatunk ki valamit, hogy utána elfaxoljuk, vagy beszkenneljük és elküldjük PDF-ben, inkább készítsünk belőle PDF-et digitálisan, és küldjük el a címzettnek e-mailben.

 

3. Amennyiben a dokumentumtípus megengedi, készítsünk kétoldalas nyomtatást. Igaz, így a tintával nem, de legalább a papírral spórolhatunk.

 

4. Ellenőrizzük, hogy beállítottuk-e a kívánt paramétereket, illetve nézzük meg a dokumentum nyomtatási képét, és csak azután nyomtassunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy akár több félresikerült nyomat is a szemetesben végezze.

 

5. Ha nincs feltétlenül szükség színes nyomtatásra, inkább fekete-fehérben készítsük el a nyomatot. A belső használatú dokumentumok esetén például kiválóan megfelel ez a megoldás is.

 

6. A statisztikák szerint a kinyomtatott dokumentumok 10–35 százaléka a nyomtatóban marad, és egyik munkatárs sem megy érte, mert közben megfeledkezik róla. Amennyiben ki szeretnénk nyomtatni valamit, mert bár úgy emlékszünk, megtettük már, de nem találjuk; a gomb megnyomása előtt tegyünk még egy kísérletet a dokumentum felkutatására – és nézzük meg a nyomtatóban is.

 

7. Weboldalak kinyomtatásánál válasszuk az „Oldal nyomtatása” lehetőséget, amely eltávolítja a leendő dokumentumról a felesleges részeket, így lehet, hogy kevesebb papírt kell felhasználnunk hozzá.

 

8. PowerPoint-prezentációkat lehetőleg ne nyomtassunk ki; ezek különben sem mutatnak olyan jól papíron, mint a képernyőn. Ha az abban található információkat nyomtatva is át szeretnénk adni, készítsünk egy összefoglalót Wordben. Ha mindenképp ki szeretnénk nyomtatni a prezentációt, helyezzünk el négy diát egy lapon.

 

9. Végezetül: nem elég, ha cégvezetőként mi magunk tudjuk, hogyan nyomtathatunk költséghatékonyan; gondoskodjunk róla, hogy alkalmazottaink is megismerkedjenek ezekkel a technikákkal.