3D-vel rekonstruálták a sarkvidéki dinoszauruszt

Egy sosem látott őslény csontjai

65 millió évvel ezelőtt egy meteorit csapódott a mexikói Yucatán -félszigetbe, ennek hatására pedig a dinoszauruszok kihaltak, ám a 3D nyomtatási technológiának köszönhetően akár ma is úgy érezhetjük, hogy köztünk járnak.

A dinoszauruszok már rég kihaltak, de a 3D-nek köszönhetően olyan, mintha ma is köztünk lennének (amivel nem biztos, hogy jól járnánk a túlélés szempontjából: nekünk és a dinóknak jól áll a köztünk lévő több millió év távolság).

Indiana Jones úgy gondolta: az ostor az egyik leghasznosabb eszköz, ami egy régész kezébe kerülhet, de manapság már ő is 3D szkennelésre váltana! Történt ugyanis, hogy az archeológusok, paleontológusok és geológusok is kezdenek felfigyelni azokra az innovatív lehetőségekre, melyek közelebb hozzák hozzánk a múlt megértését.

Pár hónapja 3D módszerrel rekonstruálták egy több millió éve kihalt őslény csontvázát!

 

Rejtélyes őskori csontok és digitális nyomdai megoldások

A Florida Állami Egyetem és az Alaszkai Fairbanks Egyetem együttműködése 5 éve egy különleges tudományos eredményhez vezetett.

Fairbankstől mintegy 2500 mérföldre egy ásatáson felfedeztek egy korábban sosem látott dinoszaurusz fajt, a csaknem kiejthetetlen nevű Ugrunaaluk kuukpikensis. Pat Druckenmiller, a Fairbanks Alaszkai Egyetem Földtudományi Intézetének kurátora megállapította, hogy a Liscome Bonebed területén talált leletek radikálisan különböznek a korábban elemzett dinó csontoktól.

 

 

Druckenmiller szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy a sarki szélességen élt dinoszauruszok radikálisan különbözhettek a melegebb éghajlaton lévő társaiktól.

A csontok állapota az eltelt évmilliárdok miatt persze nem tökéletes. Nem illenek össze teljesen, rengeteg darab hiányzik belőlük, ezért az őskori titkokat magyarázó tudósok a 3D nyomtatás és szkennelés rekonstrukciójával próbálják kitalálni, milyenek lehettek a hideghez alkalmazkodó őskori óriások.

Az eredeti csontok sima összekapcsolása veszélyeztetné a leletek épségét, ezért a legújabb digitális fortélyokkal elemzik a megtalált ősmaradványokat.

 

Az ősleletek szkennelése

Nehéz elképzelni, hogy valahol találkozunk egy élő dinoszaurusszal, a 3D szkennelés és nyomtatás segítségével azonban könnyen megteremthetjük ennek illúzióját!

Nemrégiben ugyanis egy korábban sosem látott sarkvidéki dinó ősmaradványt találtak a tudósok, és 3D fortélyokkal készítettek róla reális másolatot, hogy rekonstruálják és mielőbb bemutathassák a Fairbanks Alaszkai Egyetem kiállításán.

A kutatást vezető Druckenmiller szerint a digitális megközelítés radikálisan megváltoztathatja az őslények rekonstrukcióját.

 

A csontok digitális újratervezése

Michael Holland és Ian Sayers, a Peak Solutions 3D szakemberei gyorsan hozzálátták a digitális újratervezés munkálatainak. A 3D szkennelő és nyomtató irodát üzemeltető mesterek a tudományos módszerekben hisznek, távol állt tőlük a „3D-kreatívkodás” és a találgatás, mikor belevágtak a csontok digitális megjelenítésébe.

„Súlyos aszimmetrikus tévedést okozunk, ha tippelgetünk, vajon hogy néztek ki a csontok és a dinoszauruszok. A tudományos megközelítés lényege az volt, hogy a 3D szkennelésben és nyomtatásban lévő lehetőségek kiaknázásával tükörpontosan másoljuk le az őskori leleteket”-árulta el Holland, a rekonstrukció vezetője.

Sayers és Holland ősi fosszília-mintákkal dolgozott. Munkájukhoz a modern 3D System Geomagic Capture 3D szkennert és a Geomagic Wrap feldolgozót használták (az utóbbival értelmezték a szkennelési adatokat).

 

 

Sayers szerint a csontok szkennelése csak egy-két percet vett igénybe, a Wrap tükrözte a meglévő adatokat, ebből készült a 3D nyomtatás. A csontvázról létrehozott digitális másolatok elkészülése után nyomban nekivágtak a csontváz „újratervezésének”.

A tudósok a digitális módszernek köszönhetően minden korábbinál hamarabb tudtak rekonstruálni egy még sosem látott fajt.

Druckenmiller szerint a 3D szkenneléssel és nyomtatással egyre átfogóbbá válik a tudományos kutatás.

A 3D megközelítés könnyen forradalmasíthatja az őslények kutatását!